Kultúra

Helyes-sírás: miért jobb máshogy írni?

31 év után megszületett a Magyar Helyesírási Szabályzat új, 12. kiadása, nagyrészt társadalmi munkában, mondta Lovász László, az MTA elnöke a könyv-szótár akadémiai bemutatóján. A következőre legalább ennyit kell majd várnunk, szóval nagy izgalomra semmi ok.

Persze ahhoz képest, hogy az első számozott szabálykönyv Trianon után, 1922-ben került utcára, nem kell izgulnunk a sűrűség miatt. Más kérdés, hogy mennyi átalakuláson vagyunk túl, hogy csak az internet világának berobbanására utaljunk, ahhoz képest meg feszítő hiány volt a szavak használatának eligazításában-megújításában. Ha csak erre gondolunk, ne várjunk sokat: a digitális társadalom létezése nem hagyott mély nyomokat az új szabályzaton.

Igaz, amint Prószéky Gábor, az állandó nyelvi bizottság jelenlegi elnöke kihangsúlyozta, a helyesírási szabályzat ajánlás, nem kötelező a tudása, a lehetségesen szükségszerű normák közé tartozik az ismerete. Ha valaki nem tart rá igényt, legfeljebb nem lesz újságíró. Ettől még olvasó lehet…-ne…

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az új szabálykönyv meglehetősen duci: összesen 300 pontban ismerteti a helyesírás és a magyar nyelv alapelveit. A többi a szótári rész, a kötet összesen 612 oldalas. Ami izgalmasabb: 8000 új szóval bővült, amelyeket a törzsanyag átfésülésével együtt 2003-ban kezdtek gyűjteni.

Hát most itt van, 2890 forintért megszerezhető. Az internet nyelvére úgy tekintenek egyébként, mint a beszélt nyelvre: van, de nem hivatalos. A szabályzatnak is csak annyi köze van a digitális világhoz, hogy aki megveszi a kötetet, 24 hónapig hozzáfér a könyv törzsanyagához a neten. Ha továbbra se tud élni nélküle, évi 600 forintért meghosszabbíthatja a netes kutakodási jogát. 

A szabályzat életbelépésére egy év türelmi időt ad az Akadémia. Vagyis a magyartanár 12 hónapig nem buktathat, ha valaki egy szónál nem az új alakzatot használja vagy ráalszik a régire! Bár nagyon sok újdonságra nem kell számítani.

Íme, felsorolásszerűen néhány: kezdjük pl. a -szerű (és a -féle, -fajta) használatával, ezeket mostantól képzőszerű utótagnak kell tekinteni, az ilyeneket pedig összetett szónak, tehát: észszerű, viaszszerű, gipszszerű… Ne ijedjünk meg, a Word természetesen még aláhúzza!

A magyar tulajdonnevek toldalékolásában többé nem kell egyszerűsíteni a mássalhangzó-torlódásnál, vagyis Mariann-nal (ma még Mariannal), Ivett-tel… stb.

Az eddig burának írt szót ezentúl úgy használjuk, ahogy valamennyien ejtjük is: búra! De az immúnis a jövőben immunis, az árboc most már árbóc, ahogy ejtjük, a fekete doboz pedig feketedoboz, a vegyes úszás vegyesúszás (sportszerkesztők örömére), a keresztes pók viszont a jövőben keresztespóknak írandó!

Sok mindent hiányolhatnánk vagy legyinthetnénk rá: a jövőben pl. a szótagszámlálási szabálynál megengedőbb lesz a szabályzat, tudják, a 6 szótagnál hosszabb szavak kötőjelezésénél nem olyan nagy a szigor. Vagy pl. az ingadozó kiejtésű, pl. a -h-ra végződő szavakhoz kapcsolható -val, -vel és -vá, -vé ragoknál lett kegyesebb a szabályzat: írható kétféleképpen, pl. méhhel vagy méhvel.

 

Érdemes tehát átböngészni az új szabályzatot, akinek ez a munkájához fontos! Egészségünkre!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik