Kultúra

Darth Vader előbb lenne kormányfő, mint Orbán?

Amerikában sokkal népszerűbb az erő sötét oldalának nagyura, mint a 2016-os elnökválasztás befutói. Vajon nálunk is bársonyszékbe ülhetne?

Érdekes közvélemény-kutatást tett közzé a fivethirtyeight.com nevű weboldal kedden, amelyben többi közt arra keresték a választ, hogy a Csillagok háborúja univerzumból mely karakterek a legnépszerűbbek az amerikaiak szerint.

Nem meglepő módon az egyik leggyűlöltebb szereplő a Baljós árnyak című epizódban feltűnő gunga, Jar Jar Binks lett, akit a megkérdezettek még a galaxis leggonoszabb emberénél, Palpatine császárnál is jobban utálnak.

A csavar viszont csak most jön: a Washinton Post egyik blogja továbbgondolta és összevetette az eredeti felmérést az Egyesült Államok politikai közvélemény-kutatásaival. Ezek szerint Jar Jar a maga mínusz 8 pontjával hiába áll a Star Wars népszerűségi lista legalján, még így is sokkal többen kedvelik őt, mint a mindössze mínusz 65 ponton álló amerikai törvényhozást, a Kongresszust.

Még izgalmasabb, hogy a blog szembeállította a 2016-os elnökválasztás lehetséges jelöltjeinek népszerűségét a Csillagok Háborúja hőseinek pontszámaival (abba most ne menjünk bele, hogy ez mennyire egzakt módszer). Kiderült, ha ezek alapján hirdetnének győztest két év múlva, akkor Luke Skywalker, Han Solo vagy Yoda is nagyobb eséllyel mondhatná el a beiktatási beszédet a Capitolium lépcsőjén, mint mondjuk Hillary Clinton vagy Mike Huckabee.

És akkor most figyeljen: a népszerűségi pontok szerint az amerikaiak még a Jedi rendet eláruló, fia kezét levágó és az egész Alderaan bolygót elpusztító Darth Vadert is előbb választanák meg elnöküknek, mint Clintonékat.

Tudjuk, hogy a jenkik választási versengése nem mindenkinél üti meg az ingerküszöböt itt Magyarországon, ezért rögtönöztünk mi is egy felmérést a hazai viszonyokra vetítve, fűszerezve egy kis Csillagok háborújával.

Önök kit látnának szívesebben a miniszterelnöki bársonyszékben 2018-ban? Szavazzanak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik