Kultúra

Házasság és család a Nagy Háború árnyékában

Két kiállítással csatlakozik a Házasság Hete szegedi rendezvénysorozatához a Somogyi-könyvtár, február 6-ától.

Az I. világháború idejében készült műtermi portrékból szerkesztett „Gondolatban mindig ott leszek” című tárlat, amely privát emlékekből, főként fotókból nyújt válogatást a könyvtár földszinti Internet-terében.

A száz éve kirobbant első világháború eseményei alapvetően megváltoztatták a magyar családok mindennapi életét. A Házasság és család a Nagy Háború árnyékában című dokumentum-kiállítás korabeli dokumentumok, visszaemlékezések, irodalmi alkotások segítségével mutatja be a házasfelek érzelmeit, gondolatait a Nagy Háború árnyékában. A párkapcsolatoknak egy új helyzettel kellett szembesülnie: a háború okozta elválás gondolatával.

A háború kitörése nemcsak elválasztotta a párokat, hanem meg is erősítette a családi köteléket. Azok a nők és férfiak, akik eddig nem házasodtak össze, halogatták, mondván majd ráér…, most szinte azonnal az anyakönyvvezető elé álltak. Esküvőt kötni a háború ideje alatt, azonban ha hivatásos katona volt vagy besorozott az ember, nem volt könnyű. Komoly törvények és rendeletek szabályozták a házasságkötéseket.

A Somogyi-könyvtár rendelkezik egy 1915 tavaszán keltezett, 115 darabos hazai levélgyűjteménnyel. Móra Ferenc a Szegedi Napló főszerkesztője gyűjtötte össze, és később könyvtárigazgatóként megőrizte az utókor számára. A levelek címzettjei a Przemysl erődjét védő szegedi 5. honvéd gyalogezred katonái.

Házasság és család a Nagy Háború árnyékában című dokumentum-kiállítás és a I. világháború idejében készült műtermi portrékból szerkesztett „Gondolatban mindig ott leszek” című kiállítás ünnepélyes megnyitója 2014. február 6-án, csütörtökön délután fél 5 órakor kezdődik a Somogyi-könyvtár aulájában.

Mindkét tárlat március 5-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási rendjében.
A Házasság Hete rendezvénysorozatot Szegeden már 6. alkalommal a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége rendezi meg a házasság, mint szeretetközösség értékeinek bemutatására.

Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem, és az Antipygmalion

Amint azt a Szegedi Nemzeti Színház premierjeit megelőzően megszokhattuk, ismét közönségtalálkozó lesz a Somogyi-könyvtárban. Ezúttal február 5-én, szerdán délután fél 5 órakor a bibliotéka első emeletén Hubay Miklós két egyfelvonásosának február 14-i, kisszinházi bemutatójához kapcsolódva találkozhat a „nagyérdemű” a színmű rendezőjével és a jelentősebb szerepeket megformáló színészekkel. A közönségtalálkozó vendégei Sándor János rendező, Király Levente, Fekete Gizi, Szabó Gabi, Borovics Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik