Kultúra

Ökolimpia a Zöldtanyán

környezettudatos (környezettudatosság, )
környezettudatos (környezettudatosság, )

Tíz iskola mintegy 150 diákja vesz részt a programon

Második alkalommal rendezik meg október 4-én, pénteken 9 órától az AWPE Ökolimpiát a SóstóTermészetvédelmi Területen, a Zöldtanyán.

Tíz helyszínen kell megoldani a különböző, környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokat az alsó tagozatosoknak.

„A hosszú távú fenntarthatóság érdekében a környezet védelme, megóvása elsődleges célunk. A társadalmi szerepvállalás területén minden évben elég sok energiát fordítunk arra, hogy mindez a környezetvédelemmel vagy gyermekekkel kapcsolatos területen valósuljon meg – mondta el az Ökolimpiát beharangozó sajtótájékoztatón Török Attila, az Alcoa-Köfém Kft. Keréktermék Gyártó üzletág európai üzleti igazgatója.

„Ami a Keréktermék Üzletágat érinti büszkén mondhatom el, hogy az elmúlt években dolgozói programmá váltak rendezvényeink, hiszen arról, hogy milyen jellegű tevékenységet végezzünk az év során, a munkavállalóink döntenek.

Jó néhány éve már látogatjuk az iskolákat, ahol a környezettudatos életmóddal ismertetjük meg a gyermekeket. Ennek a programnak akkora volt a sikere, hogy tavaly hat iskola részvételével megszerveztük az Ökolimpiát.

A Sóstó Természetvédelmi Területet és a Zöldtanyát azért választottuk helyszínül, mert már korábban, közösségi munka keretében – a Városgondnoksággal és a GAJA Környezetvédő Egyesülettel együtt – közösen kialakítottunk egy pihenőhelyet, egy kiszolgáló kis épületet.– tette hozzá Török Attila.

A tavalyi rendezvénynek olyan jó volt a visszhangja, hogy idén már tíz iskola csapata vesz részt a programban.

A versenyről szólva Vincze Attila, az Alcoa-Köfém Kft. Keréktermék Gyártó üzletág informatikai vezetője elmondta, hogy forgószínpadszerűen, tíz állomásból álló pályát alakítanak ki.

„ Az iskolákat úgy választottuk ki, hogy dolgozóink között meghirdettünk egy szavazást. A legtöbb szavazattal rendelkező tíz iskola kapott meghívást a versenyre.

A versenyen lesznek olyan állomások, ahol ügyességi játékok, foci várja a gyerekeket. Egy következő helyszínen a szelektíven gyűjtött szemetet fogják ügyesen átalakítani hasznos holmikká, játékká. Így próbáljuk színesíteni a játékot. Pontozni fogunk és a végén eredményhirdetés lesz, és sportszer-utalványt osztunk szét a nyertesek között.”

A tavalyi Ökolimpia első és második helyezettje a Zentai Úti Általános Iskola csapatai voltak. A sajtótájékoztatón részt vett Hekeliné Halmos Marianna, a Zentai Úti Általános Iskola igazgatója, aki az elmúlt év tapasztalatait így összegezte:

„Nagyon jól szervezett verseny volt. Gyermekközpontú, pörgős és környezetbarát. Köszönet az élményért és a sportszerekért. Az örökös öko-iskola cím birtokosaként az intézményben folyó oktató-nevelő munkát áthatja az a gondolat, hogy kölcsönkaptuk a Földet az utódainktól. Ha a társadalom jó példával jár elől, akkor jó úton haladunk. Fontos, hogy a gyermekeink összhangban éljenek a természettel, óvják, védjék a környezetüket. Ha a természet mellett önmagukkal is harmóniába kerülnek, már elértük a célunkat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik