Kultúra

Kétnapos nemzetközi kutyakiállítás Székesfehérváron

labradorok (labradorok)
labradorok (labradorok)

Kiváló kikapcsolódást ígérő, kétnapos nemzetközi kutyakiállításnak ad otthont ismét Székesfehérvár. Tizennégy országból csaknem kétezer kedvenc érkezik a Bregyóba.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének döntése nyomán Székesfehérváron 19. alkalommal rendezik meg a nagyszabású, kétnapos kutyakiállítást június 15-16-án a Bregyó Sportcentrumban. 14 országból – Szlovéniából, Csehországból, Ausztriából, Oroszországból, Romániából, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából, Svájcból, Lengyelországból, Norvégiából, Finnországból, Franciaországból és Ciprusról – érkeznek versenyzők a seregszemlére. A nehéz gazdasági helyzet ellenére igen szépen alakul a nevezési létszám, hiszen két nap alatt több mint 1.600 kutyát és gazdáikat látják vendégül a városban. Négy kedvenc kutyafajta, az angol bulldog, az amerikai staffordshire terrier, a berni pásztor és a golden retriever kategóriájában különösen sok, kategóriánként ötvennél is több jelentkezés érkezett. A legjobb hazai bírák mellett rangos nemzetközi szakembergárda végzi a kutyák küllemének és viselkedésének elbírálását.

„A hagyományos székesfehérvári esemény mindig óriási tömegeket vonz, reméljük, ez így lesz ezúttal is. Fantasztikus, szebbnél szebb kutyákat tekinthetünk meg a hétvégén. A rendezvény azért is fontos, mert felhívja a figyelmet a felelős állattartásra!” – hangsúlyozta a programot beharangozó sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, aki maga is nagy kutyabarát és boldog kutyatulajdonos. Östör Annamária arra ösztönözte a székesfehérváriakat, hogy minél többen látogassanak el a hétvégi rendezvényre.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Székesfehérvári Szervezetének elnöke, Keller János megköszönte Székesfehérvár Önkormányzata és a Városgondnokság segítségét, támogatását. Szavai szerint a Bregyó Sportcentrum abszolút ideális tere a rendezvénynek. „Az ősfás, por- és betonmentes terület teljesen alkalmas a program megrendezésére. Az infrastruktúra is adott ahhoz, hogy az állatok és gazdáik komfortosan érezzék magukat a program teljes ideje alatt, ezért is választottuk ismét Székesfehérvárt az esemény helyszínéül. Az Önkormányzat és a Városgondnokság csak segítő szándékkal állt a kéréseinkhez, az együttműködést ezúttal is köszönjük!” 

A részletes programot Nyakas Gábor, a MEOE Székesfehérvári Szervezetének vezetőségi tagja ismertette. Elmondta: a nemzetközi kutyakiállítás keretében a bemutatókon kívül számos egyéb programmal készülnek a nem kutyások szórakoztatására. A gyerekek számára lesz légvár, körhinta, játéksarok, lovagoltatás. Bemutatkoznak a Fejér megyéhez köthető állatmenhelyek – az ASKA, a Fema Állatmentők és a Fehérvári Állatotthon (Herosz) – ez utóbbi menhelyről öt kutya és gazdáik bizonyítják ügyességüket. A nézők megtekinthetnek egy kisméretű lovat is, aki a kutyákhoz hasonlóan teljesíti majd az agility pálya kihívásait, illetve számos egyéb interaktív, ügyességi és engedelmességi bemutatót is láthatnak az érdeklődők. Nyakas Gábor hangsúlyozta: szombaton és vasárnap két egyedülálló kiállítást rendeznek, melynek legnagyobb előnye, hogy a messziről érkező gazdák mindkét napon nevezhetnek kutyáikkal, illetve nyerhetnek elismerő címeket. A társadalmi felelősségvállalás jegyében rászorulóknak biztosítanak ingyenes, vagy féláras belépőket.

„Székesfehérvárnak nagy büszkesége ez a program, a rendezők kiváló munkájának köszönhetően ismét nívós eseménynek nézünk elébe” – nyilatkozta a kiállítás fő támogatója, az Alpha-Vet Állatkórház kórházvezető főorvosa, Dr. Paál Csaba. Az ismert székesfehérvári szakember kiemelte: sokan nem tudnak helyesen kutyát tartani, ezért a tenyésztőkön és a kiképzőkön is nagy a felelősség, hogy hatékony lépéseket tegyenek a minőségi állattartás érdekében. Fontos, hogy ezt minél hamarabb, még gyermekkorban kezdjék el. Az állatorvosi felügyelet alatt megrendezett hétvégi kiállítás keretében is számos szakember ad segítséget és tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik