Kultúra

A nő és a bor

Szeged Napjához és a borfesztiválhoz kapcsolódóan látható a változó női szerepek a borkultúrában témájú tárlat a Somogyi- könyvtárban.

Szeged napjához kötődik a borfesztivál, amelyhez különleges témájú kiállítással kapcsolódik a Somogyi-könyvtár. A könyvtár földszinti aulájában a „… mert ízét ő adja a szüretnek …” – változó női szerepek a magyar borkultúrában című kiállítás nyílt – értesítette Andóczi Balogh Éva PR referens közleményben a Szeged24-et.

A múltban a pince elsősorban a férfiak birodalma volt, de a szőlőtermesztés és borkészítés kétkezi munkálataiból az asszonyok és lányok is szorgosan kivették részüket. Mára pedig egyre több nő van jelen a boros szakma olyan területein is, ahol korábban nem találkozhattunk velük: a nemzetközi borakadémikusságtól kezdve, a borászati üzemek vezetésén át a borlovagrendek tagságáig és díjnyertes borok készítéséig” – olvashatjuk a tárlat ajánlójában.

A könyvtár köteteiből válogatott összeállítást Mód László és Szanka József magángyűjteményéből származó tárgyi emlékek és fényképek teszik teljessé.

A tárlat május 29-éig látható a könyvtár nyitvatartási rendje szerint.

A Szegedi Borfesztivál programja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik