Kultúra

Cseh Tamás 70 éves lenne

Cseh Tamás kiállítás (oszk, cseh tamás, )
Cseh Tamás kiállítás (oszk, cseh tamás, )

Mindössze egyetlen napra nyílt kiállítás az énekes-zenész műveiből és személyes tárgyaiból.

A tárlat a magyar kultúra napján, az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) volt látható.

“Két évvel ezelőtt tettük közzé a felhívásunkat, amelyben mindenkit arra kértünk, juttassák el hozzánk a Cseh Tamás életével és művészetével összefüggő archív felvételeket, amelyeket azóta is gyűjtünk, digitalizálunk, rendezünk és őrzünk. A mostani egynapos kiállítással igyekszünk azokat a nagyszerű pillanatokat felidézni, amelyekkel évtizedeken át megörvendeztetett bennünket” – mondta megnyitójában Szemerei Péter, az OSZK főigazgató-helyettese.

Jankovics Marcell művelődéstörténész arról beszélt, hogy Cseh Tamás “képzőművészként is zseniális lett volna, ha azt az utat járja végig, és nem a dalszerzés, előadóművészet felé fordul”. Hozzáfűzte: Cseh Tamás tipikus vízöntő volt, önálló, független, mindig újat kereső, olykor a végletekbe átcsapó művészalkat, akiben hatalmas emberszeretet lakozott. “Szüksége volt a nyilvánosságra, a közönség előtt érezte magát a helyén, színésznek is kiváló volt”.

Az OSZK kiállításán a 2009-ben elhunyt, Kossuth-díjas Cseh Tamás csaknem száz képzőművészeti alkotása mellett például fellépéseinek plakátjai, valamennyi lemezének eredeti kiadása, kéziratok, kották, írógépe, gitárja látható, valamint indián nevén “Füst A Szemében” főnök utolsó sátra, azaz tipije, a dakota tárgyi kultúrát idéző berendezéssel. A tárlat keretében délután filmvetítések lesznek, a látogatók a Cseh Tamás-archívum dokumentumaival számítógépeken, az archívum munkatársai segítségével is megismerkedhetnek, a képernyőkön pedig több ezer fényképet tekinthetnek meg tematikus válogatásban.

Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos az eseményen bejelentette, hogy a Fővárosi Törvényszék bejegyezte a Cseh Tamás Archívum Alapítványt. Ennek alapvető célja, hogy megőrizze Cseh Tamás munkásságát, folytassa az OSZK által elkezdett gyűjtést, gyűjtse a hozzá kapcsolódó valamennyi fellelhető dokumentumot, hang- és képanyagot. Ez nagyon fontos feladat, mert ezek szerves részei a korszaknak, a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas éveknek, meg kell mutatni a mai fiataloknak, és ha nem lenne archívum, a darabok tíz-húsz év múlva esetleg eltűnnének” – fogalmazott a kormánybiztos az MTI-nek.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: Neményi Márton

A megnyitó utánCseh Tamás egykori zenésztársai és barátai, Másik János, Novák János, Kecskeméti Gábor és Bornai Szilveszter adtak koncertet a művész dalaiból

Ajánlott videó

Olvasói sztorik