Kultúra

Konferencia a média és a pszichológia kapcsolatáról

Scifi, párkapcsolatok, média, pornó filmek hatásai és még sok téma várja a látogatókat október 19-én és 20-án a XI: Szegedi Pszichológiai Napokon.

Az idei szegedi pszichológiai napok fő témája a média. Az előadásokban és sajátélményű műhelyekben szerepet kapnak a média pozitív, illetve negatív hatásai, a médiában egyre többet emlegetett drogok, az internetfüggőség, a média által eltorzított testképek.

Csábi Eszter egyetemi tanársegéd 9-10 óráig tartó előadásában például Az alvás és a média kapcsolatát mutatja be. Mint ahogy a szervezők, Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesületének oldalán írja: „az előadás célja az alvás funkciójának feltérképezése mindennapi életünkben, illetve olyan tényezők, mint például a médiaeszközök használata miként hat az alvás minőségére, ezáltal a tanulási és emlékezeti működésekre.”

Az klinikai szakpszichológus, Almási Kitti is előadást tart 10:30-11:30 között a BTK 3. Emeleti Kristó Gyula teremében. A Bizalmatlanság a párkapcsolatokban című témában írja a szakértő, hogy sokan azért lesznek hűtlenek, mert maguk is attól félnek, hogy megcsalják őket. A vesztes szerepet kívánják elkerülni, de így éppen attól az érzelmi biztonságtól távolodnak el, amihez közel szerettek volna kerülni. „Ahelyett, hogy egy csapatban lennének a pár tagjai, csak vesztesek és kvázi-nyertesek lesznek.”

Sokan nem tudják Pleskonics Andrásról, Plesiről, hogy a rocktörténeti órák mellett drogprevencióval is foglalkozott, és iskolásoknak tartott ezzel kapcsolatos órákat. Legutóbb a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet megbízásából egy 11 állomásos országos előadói körúton vett részt. Ennek tapasztalatait összegzi pénteken 14-15 óráig a Kristó Gyula teremben.

A szombat is érdekes előadásokat tartogat. Kozma-Vízkeleti Dániel 9-10 óráig például a Család a sci-fiben címmel tart előadást. Mint írja „többek között választ keres arra, vajon a tudományos-fantasztikus irodalomban megjelenő „családterápiás kérdések” merőben újak, vagy csak a „régi lemez” hipertérbeli változatai, illetve hogy mi lesz a dolga a XXXIV. századi családterapeutáknak a Tau-cetin?”

Benák-Tömöri Judit szexuálpszichológus pedig 14-15 óráig azt a kérdést boncolgatja, hogy „a médiában konkrétan megjelenő szexuális tartalom milyen hatást gyakorol az egyénre?” A pornó filmek hatással vannak-e a párkapcsolatokra, a viselkedésre. És ezeket hogyan lehet kezelni.

Az október 19-20-án, pénteken,szombaton zajló esemény részletes programja, a jegyárak és a helyszínek a Forum Humanum honlapján megtalálhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik