Kultúra

Szegedi Zsidó Kulturális Fesztivál

Október végéig tart a sztárok fellépéseiben is gazdag, nagyszabású fesztivál.

Az október végéig tartó fesztivál a szegedi zsinagóga és a vallási központ környékének kulturális életét mutatja be, hangversenyekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel és izraeli vacsoraesttel – számolt be Dr. Lednitzky András, Izrael tiszteletbeli konzulja, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a Szeged24-nek.

A programok sorában többek közt a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében szeptember 9-én Schindler József egykori főrabbi halálának 50. évfordulójára emlékülést tartanak, majd az Új Zsinagógában Illényi Katica és testvére Illényi Csaba Gershwin Jazz Estjét és Malek Andrea édesapjával, Malek Miklóssal közös, Néha kell egy kis csavargás című, nosztalgikus koncertjét láthatja a közönség.

Szeptember 12-én a hitközség dísztermében a Közel-Keletről, az antiszemitizmusról a zsidóságról szóló kerekasztal-beszélgetés lesz. Ezt a zsinagógában Teleki Miklós orgonaművész és Horgas Eszter fuvolaművész zenei estje követi.

Szeptember 19-én nyílik Kovács Valéria üvegfestő tárlata az Új Zsinagóga Mártír Emlékcsarnokában. Aznap este a zsinagógában Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikusok adnak hangversenyt főleg Mozart művekből.

Szeptember 24-én este Koncz Zsuzsa énekel a zsinagógában.

A fesztivál hagyományos záróeseménye az izraeli vacsoraest, október 27-én, melyen jellegzetes zsidó ételeket kóstolhatnak meg az érdeklődők, akiket eközben a budapesti Netti és a hollanderek és Illényi Katica zenéje  szórakoztatja. 

A zsinagógában az esti koncertek általában este héttől kezdődnek, de a részletes események pontos időpontjáért érdemes követni a szegedi Új Zsinagóga Facebook közösségi oldalát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik