Kultúra

Pokoli hangulat a Katlanban

Megkezdődött az Ördögkatlan fesztivál. Három falu, sok helyszín, rengeteg élmény a villányi vidéken.

Francia harsonások fújják az asztal tetején este tízkor az egyik büfé előtt Nagyharsányban. A Wombo Orchestra őrületes tempót diktálva hozza lázba a közönséget a padok között fölállított miniszínpadon, az „asztali zene” már csak sörhab a tortán. A francia zenekar tizenegy tagjából hét fúvós, fantasztikusan szólnak együtt, legyen szó akár egy Goran Bregovic- vagy  King Crimson-átiratról.


Wombo Orchestra

„Saját számaink nincsenek, feldolgozásokat játszunk, mindenki hoz valamit a közösbe. A lényeg az, hogy a fúvós szekció jól szóljon” – magyarázza Yann, a zenekar egyik trombitása. „Az együttes Bordeaux-ban alakult tíz éve, változó felállásban játszunk, általában tíz és tizenöt között van a tagok száma, attól függően, hogy hányan érnek rá csatlakozni egy turnéhoz” – teszi hozzá.

Pár száz méterrel arrébb a széles tenyerű Fejenagy püföli ádáz ellenfeleit egy szabadtéri előadáson. A Helység kalapácsa frenetikus siker a kaposvári Csiky Gergely színház és az Ördögkatlan közös produkciójában. A főként egy lepukkant kisbuszban és annak tetején játszódó cselekményt elképesztő ötletességgel tálalják, a Kántor például egy hatalmas traktorgumiban gördülve nyeri el büntetését amiatt, hogy szemérmetes Erzsókkal kokettált. Mindez Ferenczi György betétdalaival kombinálva. A szereplőkhöz hasonlóan a végére magunk is bort kívánunk.


Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

A fentiekhez hasonló performanszok miatt is egyre népszerűbb az Ördögkatlan fesztivál, amelyet idén már ötödször rendeznek meg három baranyai faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán. Évről évre egyre többen jönnek, emiatt a szervezőknek előbb-utóbb szembe kell nézniük a kapolcsi szindrómával, vagyis azzal, hogyan lehet több ezer ember minőségi szórakoztatását és ellátását egyszerre megoldani.

A települések között Katlanbusz viszi a vendégeket, így is fejtörést okoz, hogy éppen miről marad le az ember. A mai kínálat is erős: Parti Nagy Lajos felolvas Kisharsányban Böröcz András kiállításán, este ugyanott egy francia cirkusz előadása, Palkonyán Lajkó Félix muzsikál – ezúttal nem hegedűvel, hanem citerával, Nagyharsányban pedig a Besh o Drom húzza a talpalávalót a francia Les Touffes Krétiennes zenekarral a focipályán felállított nagyszínpadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik