Kultúra

Beethoven-estek Martonvásáron

A Fidelio-nyitány, a C-dúr zongoraverseny és az Eroica szimfónia csendül fel az idei Beethoven-estek nyitányán július 14-én, szombaton 19 órakor Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának parkjában.

A Nemzeti Filharmonikusokat Medveczky Ádám vezényli, közreműködik Bogányi Gergely zongoraművész.

A második koncerten, július 21-én, szombaton 19 órától Kocsis Zoltán vezényletével, Sümegi Eszter (szoprán), Ócsai Annamária (alt), Nyári Zoltán (tenor), Sebestyén Miklós (basszus), valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) közreműködésével az István király-nyitányt és a IX. (d-moll) szimfóniát szólaltatják meg a Nemzeti Filharmonikusok. Rossz idő esetén mindkét koncertet a meghirdetett időpontot követő napon tartják meg.

Idén mindössze két estére korlátozódik a nagy múltú martonvásári hangversenysorozat: a Brunszvik-kastély parkjában, az évszázados fákkal körülölelt szigeten 1958 óta tartanak Beethoven-koncerteket. Eredetileg 1927-ben, Beethoven halálának centenáriumi évében határozták el, hogy egyhónapos országos Beethoven-ünnepséget rendeznek Martonvásáron, a koncertsorozat zárásaként pedig felavatják a terméskôbôl faragott monumentális Beethoven-szobrot, Pásztor János művét.

A záróünnepségre és a szoboravatásra azonban már nem kerülhetett sor, mert a Brunszvik-birtok akkori tulajdonosainak, az iparmágnás Dreher-családnak nézeteltérései támadtak a koncertek szervezôivel… Végül 1954-ben avatták fel a szobrot, és 1956. október 7-én volt ismét koncert a kastélyparkban, abból az alkalomból, hogy 150 évvel azelôtt fejezte be az alkotó az Apassionata-szonátát, amelyet Brunszvik Ferencnek ajánlott, és akit leveleiben a testvérének is nevezett.

Ekkor határozták el, hogy Beethoven Múzeumot létesítenek – ez 1958-ban készült el. A múzeumavató ünnepségen tartották az elsô nyári martonvásári Beethoven-hangversenyt, amelynek műsorán az Egmont-nyitány, a Hegedűverseny és az V. Szimfónia szerepelt. Azóta van minden nyáron hangverseny a 2000 férôhelyes szabadtéri hangversenykertben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik