Kultúra

Elveszett [filmpremier]

Egy DVD-re való közepes thriller Amanda Seyfried megérdemelt bűvkörében.

A mellettünk lakó pszichopata Amerika nagy mumusa, aki betör hozzánk, feltúrja törülközőinket, elrabolja húgunkat-nővérünket, és még jól nem is létezik. Amerika beleborzong az ilyesmibe, majd megdöbben, amikor előkerülnek a valóságos pszichopaták. Akikről persze senki soha nem gondolta volna, hogy azok.

Az e témakörben forgolódó thrillerek is szinte negyedévente érkeznek a mozikba, általában megnyugtató stiláris-cselekményvezetési rendben, leginkább a rendezőknek okozva a legnagyobb izgalmat – most is egy brazil tehetség, Heitor Dhalia kapott lehetőséget, hogy belépjen a hollywoodi rendezők kasztjába azzal, hogy elfogadható szinten megcsinál egy ilyen tucatfilmet. Megcsinálta.

Jill (Amanda Seyfried) éjszaka dolgozik egy bárban, és mire reggel hazaér, vizsgájára készülő nővére minden üzenet nélkül, ráadásul úgy tűnik, pizsamában eltűnik otthonról. Jill sem töpreng sokat a rejtélyen: mivel pár éve elrabolták, egy erdőbe hurcolták, ahonnan csak véletlen tudott megszökni, biztos benne, elrablója jött vissza érte, és csaliként elvitte a testvérét. A rendőrség már nem ennyire látja egyértelműen az eseményeket, főleg, hogy Jill napi siznten kell tabletákat szedjen pszichiátriai kezelés címén. Ezért a lány egymaga indul az események után. 

A film lehetőségei nem a történet, hanem az atmoszféra és a színészi kisugárzás. Dhalia persze nem hülye, tudja, hogy Seyfried csodálatos szeme, fantasztikus szája, egész lénye annyira erotikus, hogy valamennyire erre kell építeni a történetet. Nem érjük el persze az Atom Egoyan-féle Chloe gyomorszorító erotikájának szintjét, de az biztos, Seyfried miatt érdemes ezt a filmet végignézni. Ő sem képes persze csodákra, de emiatt egyáltalán nem érezzük kidobott másfél órának a filmidőt. (De azért ennél fontosabb filmek jelennek meg itthon csak DVD-n.) 

Kinek ajánljuk? Fenti színésznő rajongóinak mindenképp

Kinek nem? Akik valami nagyon eredetire vágynak

Gone – rendező: Heitor Dhalia, forgatókönyvíró: Allison Burnett, zeneszerző: David Buckley, operatőr: Michael Grady, producer: Dan Abrams, Sidney Kimmel, Gary Lucchesi, Tom Rosenberg, vágó: John Axelrad, szereplők: Amanda Seyfried (Jill)Emily Wickersham (Molly), Daniel Sunjata (Powers), Wes Bentley (Quinn), Joel David Moore (Eric), Jennifer Carpenter (Sharon Ames), Sebastian Stan (Billy), Katherine Moennig (Erica Lonsdale)

Hazai bemutató: 2012. április 12.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik