Kultúra

Március 15-ei programok Szegeden

Petőfi-rock, múzeumi tárlatok, tüntetés, emlékműsor, Republic koncert és még számos program várja a szegedieket március 15-én.

Ingyenes tárlatok a Móra Ferenc Múzeumban
A múzeumban 2 kiállítással is emlékezhetnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra.
„Hazádnak rendületlenül…” címmel a a képzőművészeti alkotások és műtárgyak által a szegedi események és kiemelkedő lokálpatrióta személyek kerülnek bemutatásra. Ezt egészíti ki a kiállítás interaktív része, ahol felpróbálható egyenruha másolatok, csákók, tábori sapkák és kézbe vehető fegyvermásolatok által válik élményszerűvé a „tanulás”. Egy tiszti sátor enteriőrje nyújt lehetőséget a szabadságharc hadi eseményeinek áttekintésére, amelyben a hadjáratok hadműveleti vázlatai, a szőregi csatavázlat és egyéb vázlatok segítenek. Mellette egy honvéd gyalogos katonai sátor áll, amibe bújva a diákok beleélhetik magukat a katonai életbe.

A „Sebesült Görgei” című tárlat pedig Görgei Artúr a nevezetes komáromi csatában szerzett fejsérülése kapcsán tárja a látogató elé a nagyszerű katona életútját.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatnak megemlékezése

Dóm tér, Nemzeti Emlékcsarnok. 10.00
Koszorúzások Petőfi Sándor és Batthyány Lajos szobránál
:
Aradi vértanúk tere
Koszorúzás az 1848-as emlékműnél
Közreműködik: Szeged Városi Kórusegyesület Kamarakórusa

Városháza előtt, a Széchenyi téren.10.45 órakor
Országzászló ünnepélyes felvonása
Közreműködik: Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar

Díszünnepség a Klauzál téren. 11.00.

Ünnepi beszédet mond:
Dr. Botka László
Szeged Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselő

Közreműködnek:
a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Táncművészeti tagozata, Szeged Városi Kórusegyesület egyesített kórusa, Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület

program:
Himnusz, Ünnepi műsor, Ünnepi beszéd, Koszorúzás, Szózat

Településrészek ünnepi műsora:

2012. március 15. (csütörtök) 9.00 órakor
Koszorúzás Tápén az Országzászló Emlékműnél
Ünnepi beszédet mond:
Juhász Gyula önkormányzati képviselő

2012. március 15. (csütörtök) 10.00 órakor
Ünnepi megemlékezés Szőregen, a Kossuth Lajos Általános Iskolában
Közreműködik: az iskola énekkara és a 4/B. osztály néptánccsoportja
Ünnepi beszédet mond: Kerényi Imre rendező
Koszorúzások

2012. március 15. (csütörtök) 10.00 órakor
Kiskundorozsmán, a Dísztéren, az 1848-as kopjafánál megemlékezés és koszorúzás
Közreműködnek: a Jerney János Általános Iskola tanulói és a Dorozsmai Versmondók Baráti Köre
Ünnepi beszédet mond:
Kosik Dénes önkormányzati képviselő

A megyei megemlékezés a Móra Ferenc Múzeum előtt lesz

Huszártoborzó, népzenei táncműhely, kézműves programok és ingyenesen látogatható 48-as kiállítások várják az érdeklődőket március 15-én, csütörtökön egész nap a Móra Ferenc Múzeumban és a Móra Parkban a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ és a Csongrád Megyei Önkormányzat közös rendezvényén.

Családi délutánnal köszöntik március 15-ét Szegeden a Móra Parkban: kalandvágyó kishuszárokat toboroz az 1848-49-iki Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, 14 órától pedig Patyi Zoltán és zenekara, valamint a Cuháré Táncműhely várja az érdeklődőket; majd fél 3-kor kiderül, melyik versenyző sütötte a „legkossuthabb” ünnepi kiflit a múzeum által meghirdetett kiflisütő megmérettetésen.

15 órától az épület előtti színpadon a Makói Oktatási Központ és a Földeáki Szárazéri Néptáncegyüttes ad a forradalom és szabadságharc szellemiségét megidéző verses-táncos műsort. A Móra Parkban ünneplőket dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszönti. Az idei megemlékezésen ünnepi szónoklatot mond Pálffy István, Pethő István-díjas újságíró, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának alelnöke.

Az ünnepséget a hagyományoknak megfelelően koszorúzás zárja Klauzál Gábor szobránál. A Batthyány vezette első felelős magyar kormány Földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere emlékművénél pártok, intézmények civil szervezetek képviselői tisztelegnek.

A Móra Ferenc Múzeum kiállításai az ünnepnapon ingyenesen látogathatók, valamint 13 és 17 óra között tárlatvezetések várják az érdeklődőket a „Hazádnak rendületlenül…” és „A sebesült Görgei” című kiállításokon. Az ünnep tiszteletére a múzeum dísztermében három különleges iratot is bemutatnak: látható lesz Kossuth Lajos szegediekhez címzett üzenete, a Habsburg-ház trónfosztását kimondó szegedi közgyűlési nyilatkozat, valamint Erzsébet királyné Eötvös József miniszterhez írt levele is.

 

Milla tüntetés

Dugonics tér, 15:00.
A szervezők ilyen formában határozzák meg a tüntetést. ” A demonstráció a civil kiállás erőpróbája – olyan értékekért, melyeket egyetlen párt sem sajátíthat ki magának, és minden magyar állampolgár számára fontosak. Ilyen a sajtószabadság, a demokratikus jogállam, a tolerancia, az egyenjogúság, valamint a közoktatás és a felsőoktatás szakszerű, jövőképet adó átalakítása.” Galkó Bence színművész és Balog József újságíró is a felszóllalnak.

Petőfi-rock a Szegedi Egyetemi Színpad tagjaival
Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18.) 16:00.

Nosztalgikus rekviem Petőfi Sándor költő és Paál István rendező emlékének. Az 1972-es Petőfi-rock 2001-es szimfonikus változatát mutatják be. Találkozás az Egyetemi Színpad tagjaival.

Ünnepi Republic koncert

Szegeden a Városi Sportcsarnok. 19:00

Jegyár: 2500 HUF

Ajánlott videó

Olvasói sztorik