Kultúra

Befejeztek egy kétszáz éve félbehagyott szimfóniát

Öt hónapig dolgozott Schubert egy félbehagyott szimfóniájának befejezésén egy brit zeneszerző és Schubert-szakértő. A közel kétszáz év után kiegészített mű először márciusban csendül fel élőben a BBC Radio 3 műsorában.

Franz Schubert osztrák zeneszerző mindössze 31 évet élt, de amikor 1828-ban elhunyt, hatalmas életművet, mintegy ezer darabot hagyott maga mögött. A zeneszerző hét szimfóniát írt és további hat olyan szimfóniája maradt az utókorra, amelyeket nem fejezett be – ismertette a BBC online hírszolgálat (bbc.co.uk).

Brian Newbould professzor a BBC rádió felkérésére öt hónapot töltött az 1821-ben keletkezett D-dúr (D. 708A) szimfónia befejezésével, amelynek eredeti kézirata az 1970-es években került elő a Bécsi Állami Könyvtárból.

Schubert a mű 40 százalékával készült el, körülbelül 12 percnyi muzsikával. “Nem tudhatjuk biztosan, hogy Schubert miért hagyta félbe” – jelentette ki a professzor, de annyit hozzáfűzött: a zeneszerzőnek olyan szerteágazóan gazdag volt a zenei érdeklődése, hogy ha félbehagyta egy művét, már nehezen talált vissza hozzá.

A tekintélyes Schubert-szakértő hangsúlyozta: miközben arra törekedett, hogy Schubert szellemében folytassa a szimfóniát, semmilyen támpontja nem volt arról, hogy Schubert hogyan fejezte volna be. A hangszerelés javarészt az ő megérzésén alapul. A BBC Radio 3 márciusi nyolcnapos Schubert sorozatában tűzi műsorra az immár befejezett művet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik