Kultúra

A tévében: magyar és hongkongi specialitások

Hollywood ma (itt is) tarol, de lesz még két másik nemzeti büszkeség is a tévében.

Ebéd közben vagy rögtön utána egy kis nevetés nem tesz rosszat, ezért a mindenkinek kedves és ismerős Indul a bakterház ajánlása logikus lépés. Rideg Sándor műve alapján Mihályfy Sándor rendezte a filmet 1979-ben, azóta sem volt ilyen népszerű és együntetűen szeretett vígjátékunk. 13:30, m2.

A következő film rendezője nyert 24 Oscart, nála szerepelt először filmvásznon Marlon Brando, Meryl Streep vagy Montgomery Clift – bármit is ajánlunk tőle, nem lehet rossz (pedig termékeny volt, akárcsak Bach, de hozzá hasonlóan Fred Zinnemann sem tudott hibázni). Az 1948-as Erőszakos cselekmény az abban az évben készült második filmje (!), a másik (The Search) épp nyert az évben Oscart, ez nem. Film noirról van szó, egy második világháborús veteránt üldöz rossz lelkiismerete, illetve egy igazságot felderyteni vágyó társa – sötét, vészterhes hangulat. 16:10, Duna TV.

Hollywoodban külön műfajt képeznek a nevelő, pedagógiai célzatú romantikus vígjátékok, ez a film is hasonló, egy sikeréhes nő tudja meg egy hajléktalan jóstól, hogy egy hete van hátra – és a kezébe is veszi addig leginkább siker- és karriervezérelt életét. A főszerepben Angelina Jolie-t láthatjuk. Élet vagy valami hasonló, 19:00, film+

Steve Carell általában jó filmeket vállal el, ez a Peter Hedges-féle Dan és a szerelem is jó döntés volt (akárcsak a Hivatal vagy A 40 éves szűz), mert egy okos, szórakoztató, érzékeny film lett belőle, olyan, ami mindenkinek sokat tud adni, és amit sajnos itthon még sokáig nem látunk még. Fura szerelmi háromszög alakul ki, és ha hozzáteszem, hogy a másik csúcsot Juliette Binoche játssza, akkor nem kell sok biztatás arra, hogy ezt a filmet megjegyezzük magunkat esti program gyanánt. 20:15, m1.

“Kész, elegem van, kiszállok.” – vajon hány film kezdődik így? a Virtuális hajnal magyar címet elnyerő, eredetileg Oly közel (So close) névre hallgató hongkongi akciófilm alaphelyzete is ez: két bérgyilkosnő visszavonulna korengedményes nyugdíjba. De a maffia mellett a rendőrség is vadászik rájuk, ezért a továbbiakban nem kandallónál-lábmelengetős folytatásra érdemes számítani. Hanem akciófilmre, amelynél a hongkongi szakembereknél senki nem csinál jobbat. Ráadásul mindez csajokkal a főszerepben! 23:25, RTL Klub.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik