Kultúra

Öt nemzetközi Emmy-díjat vittek el a britek

Brit produkciók és alkotók aratták a legnagyobb sikert a nemzetközi Emmy-díjak átadóján: a szigetország összesen öt szoborral gazdagodott.

A helyi idő szerint hétfő este tartott gálaesten két Emmyt is kapott az Accused című brit krimiantológia, beleértve a legjobb drámai sorozatnak járót. A legjobb színész Christopher Eccleston lett az Accused egyik epizódjában nyújtott alakításáért, míg a legjobb színésznő díját Julie Walters vehette át a Mo című tévéfilmért. Az alkotás Mo Mowlam 2005-ben elhunyt brit munkáspárti politikusról szól. A brit produkciók közül díjazták a szokatlan körülmények között élő tinédzserekről szóló The World’s Strictest Parentset, illetve a Gereth Malone Goes to Gyndebourne-t is.

A legjobb televíziós filmnek vagy minisorozatnak járó nemzetközi Emmy a Millennium-trilógia svéd feldolgozásáé, a legjobb telenovellát elismerő díj pedig a portugál Lacos de Sangue című produkcióé lett. A dokumentumfilmek között a kanadai Life wiht Murdert jutalmazták, a legjobb kabaréshow pedig a belga Benidorm Bastards lett. A gyerekeknek és a fiataloknak szóló műsorok mezőnyében a chilei Con Que Suenas? diadalmaskodott. A gálán megjelent Lady Gaga is, hogy átadja az életműdíjat Nigel Lythgoe-nak, az American Idol és a So You Think You Can Dance? című műsorok alkotójának.

A nem amerikai produkcióknak odaítélt nemzetközi Emmy jelöltjei húsz országot képviseltek, ez rekord a díj eddigi történetében. A díjakat tíz kategóriában osztották ki, összesen negyven jelölt reménykedhetett elismerésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik