Kultúra

A tévében: terített betli

Nem első szándékú filmek sorát láthatjuk ma – filmek, amelyek az alkotók szándékaitól függetlenül szórakoztatóak, azaz vacakok.

A mai ember egyre több mindentől retteg, mi, magyarok pl. attól, hogy ha a kormány extra szavazatot akar adni a gyerekek után, akkor az a roma népesség reprezentációját növeli egy választáson, s van, aki a félelmek miatt akar leszámolni a fejlett világ növekedésre alapozó gazdasági világmodelljével.

Félelmeink számát gyarapítja, hogy akár csak saját lakásunkban rengeteg mindenről nem tudjuk, hogy működik, mikre képesek. Ezekről lehet némi fogalmunk a Szétépítők című ismeretterjesztő show epizódjai által, amit Matt Blashaw vezet a Discovery Channelen. A mai aktuális részben az elektromosság, elektromos rendszer kisördögével foglalkozik, illetve a villanyos gépeink egyre javuló biztonsági teljesítményére is felhívja rettegő figyelmünket 20:00-tól.

Kikapcsolódásként megnézhetjük a Hippolyt című film, az „a lakáj” kitétel azért marad el, mert ez az 1999-es remake (és ugye, az eredetiben az y és az i is fordítva van), így a kikapcsolódás ténye is kérdésessé válik. Sokkal inkább illik a blaszfémia, szentséggyalázás, pofátlanság eme mozgóképes vállalkozásra, részben mert Kabay Barna remake-hengere túl sokat nem tett hozzá a magyar filmtörténethez (volt még az Egy bolond százat csinál, a Meseautó és az Egy szoknya, egy nadrág), részben azért, mert az egyik legjobb magyar filmet lezülleszteni az ócska magyar közönségfilm szintjére főbenjáró bűn, részben azért, mert az annak idején Jávor Pál által játszott Benedeket a színészként addig jobbára ismeretlen Árpa Attila, az RTL Klub akkori kreatív igazgatója, a ValóVilág édesszülője alakította, aminek lényegében egy üzenete volt: pénzért bármit. Ha másért nem, ezért a filmtörténeti pillanatért (mely Kern András Sztracsatellájának végén a főszereplő szájából felcsendülő bankreklámjával egyenértékű) érdemes belenézni a Hippolytba, 21:00, Duna TV.

Hallottak már Mark A.Z Dippéről? Képregény- és animációs adaptációkat rendezett, több Garfield-film fűződik a nevéhez, egy 3D-s is, ami pedig csak a jófejeknek és nyílt arcúaknak adatik meg. Na, hát rendezett azért ő is igazi B-horrort, afféle gumiszörnyeset, méghozzá Kígyófej címen. A történet igazi filmtörténeti kuriózum, idézem: „Egy óriás, génmanipulált ragadozó hal les áldozataira a vízben. Útját a parton szétszórt, megcsonkított holttestek jelzik. A hatóságok legjobb embereiket bízzák meg a brutális lény megfékezésével. A szörnyeteg azonban vízben és szárazföldön is képes lélegezni, gyorsan mozog, az étvágya pedig csillapíthatatlan.” Egy kétéltű hal (?) öldököl tehát Louisianában, kéne valaki, aki levadássza, lehetőleg ne ő. Aki szeret a kései órán nevetni, válassza az RTL Klubot 22:15-től.

Vannak persze filmes értékeink, itt van pl. a hatalmas Almási Tamás, a magyar dokumentumfilm kiemelkedő, régóta magas színvonalon teljesítő alkotója. Aki értékeli az emberi pillanatokat, az ezt megörökítő finom, érzékeny filmnyelvet, és látta a Puskás, Hungaryt, nézze meg nyugodtan a lombikbébi-témájú Sejtjeink első részét. Azért is szép vállalkozás ez, mert utánkövethette a gyermekáldásért küzdő párokat, így végigmehetünk ezen a rögös, harcos, kemény küzdést követelő úton. 22:41, Duna TV.

Joel Silverman rendezőnek érdekes pályája van, előbb drámákkal indult, majd átnyergelt a szörfölős-csajozós didifilmekre, melyekben szerencsétlenkedő hímek próbálnak nőneműeket becserkészni, és ehhez némi körítés is van, melyeket megengedően történetnek hív a produkció. A Szörföljetek, lúzerek! szépen illeszkedik a mai filmes felhozatalunk fősodrába, olyan alkotás, amely a Judd Apatow-féle ordenáré humanista vígjátékok farvizén született – aki esetleg már tényleg nem bírja tovább a rettegést, a félelmet, 0:05-kor az RTL Klubra kapcsolva boldogan adhatja át magának az agyatlan kikapcsolódásnak, majd merülhet mély álomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik