Nagyvilág

Kaliforniai pokol: már 15 halott a tűzvészben

A hatóságok szerint a halálos áldozatok száma emelkedni fog.

Donald Trump katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Kaliforniát, a Fehér Ház szerint az elnök elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságok szövetségi támogatását. A mostani tűzvész Kalifornia történetében az ötödik legpusztítóbb, a lángok vasárnap lobbantak fel a San Francisco környékén fekvő borvidéken, a helyzet az óta folyamatosan romlik.

A tűz már 15 halálos áldozatot követelt.

A The Washington Post című lap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, a Napa völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett.

Egyedül Sonoma megyéből több mint 25 ezer embernek kellett elmenekülnie. Jerry Brown kormányzó közölte, több mint 46 ezer hektárnyi szőlőterület égett porig, elpusztult több világhírű borospince, több mint 2000 ház égett le. Az elmúlt 36 órában 17 helyen pusztítottak bozóttüzek. Sonoma, Napa és Mendocino megyében a legnagyobb a pusztítás.

A San Francisco Chronicle című lap arról tudósított, hogy a lakóházak mellett szállodák és üzletek egész sora is leégett, San Francisco belvárosában a lakók és a dolgozók közül sokan maszkot viselnek a füst miatt. Az egészségügyi hatóságok szerint az elmúlt két napban 7,5 százalékkal nőtt a komoly légzési nehézségekkel küzdők száma. Egyes iskolákban, az erősen maró füst miatt, korlátozták a szabadtéri foglalkozásokat.

San Franciscóban és környékén mintegy 200 ezer ember maradt áram nélkül. A tűz vészes gyorsasággal terjed Kalifornia déli vidékei felé, szerdára virradóra elérheti a Los Angelestől nem messze fekvő Anaheimet is. A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma is emelkedni fog. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik