Nagyvilág

Megtiltották a közszereplést a melegeknek Egyiptomban

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet élesen bírálta pénteki közleményében az egyiptomi médiaszabályozó testület döntését, amelynek értelmében eltiltják a közszerepléstől a homoszexuális embereket az észak-afrikai arab országban.

A szervezet emlékeztetett arra: Kairóban megtiltották azt is, hogy a homoszexualitással kapcsolatos bármilyen jelszó megjelenjen a nyilvánosságban, és homoszexuális ember csakis akkor szerepelhet, ha elismeri “helytelen magatartását (másságát) és megbánását az iránt”.

A HRW bírálta a döntést, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy egy társadalomban a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT-) közösség tagjai is szóhoz juthassanak.

Az alexandriai székhelyű, Egyiptomi Kezdeményezés az Emberi Jogokért (EIPR) nevű civil szervezet szerdai jelentése szerint legalább 57 embert vettek őrizetbe szexuális irányultságuk miatt az egyiptomi hatóságok a melegek elleni hadjáratukban szeptember 23. óta.

A melegek elleni fellépés Egyiptomban azután kezdődött, hogy a Masru Leila nevű libanoni alternatív zenekar szeptember 23-ai kairói koncertjén kifüggesztették az LMBT-közösség szivárványszínű zászlaját. Hamed Szino énekes, az együttes frontembere nyíltan vállalja homoszexualitását.

Bár az azonos neműekkel fenntartott viszonyt Egyiptomban konkrétan nem tiltja törvény, a melegekkel szembeni jogsértések mindennaposak. A konzervatív nézeteket követő észak-afrikai országban gyakorta tartóztatnak le meleg férfiakat, és rendszerint kicsapongó nemi élet, a közerkölcsök megsértése és istenkáromlás címén emelnek ellenük vádat.

Az egyiptomi ügyészség bejelentette, hogy vizsgálja az ügyet, amelyet a helyi sajtó is élesen bírált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik