Nagyvilág

Hogy lehet ennyi fegyvert bevinni egy hotelbe?

Hogy az istenbe tud egy ember 23 fegyvert, több ezer lőszert, távcsöveket és egyéb felszereléseket bevinni egy Las Vegas-i kaszinóba?

Egészen könnyedén.

Stephen Paddock magyar idő szerint vasárnap este tüzet nyitott az egyik Las Vegas-i hotel ablakából. 59 ember halt meg és több mint félezer megsebesült. A Mandalay Bay hotel a híres Las Vegas-i stripen kicsit délre található a központtól, de épp egy nagyobb country-koncertet tartottak előtte. Paddock körülbelül száz méterről, az ablakból tüzelt a nézőkre.

A 64 éves nyugdíjas férfi az Egyesült Államok eddigi legtöbb áldozattal járó tömeggyilkosságát követte el. A hatóságok a hotelszobájában összesen 23 fegyvert találtak, kiegészítve a lőszerekkel, távcsövekkel és olyan átalakítókkal, amelyekkel a félautomata, legálisan megvásárolható fegyvereket automata fegyverekké lehet alakítani.

Már 59 halálos áldozata van a Las Vegas-i lövöldözésnek
527 sebesültet kórházakban ápolnak, sok halálos áldozatot pedig még mindig nem sikerült azonosítani.

Paddock alaposan fel volt készülve a gyilkosságra, az otthonában, a nevadai Mesquite-ben további 19 fegyvert találtak, több ezer lőszerrel és robbanószerkezetek készítéséhez is használható anyagokkal együtt.

A tömeggyilkosságot az Iszlám Állam vállalta magára. De az Iszlám Állam magára vállal egy nagyobb karambolt is az M7-esen, ha arra médiafigyelem irányul. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy a nyugdíjas férfinak nem volt köze terrorszervezetekhez, de a rendőrség majd kideríti, ha mégis. Ebből a szempontból akár az is fontos lehet, hogy a férfi egy hagyományosan jobboldali szórakozásnak tekinthető country-koncerten kezdett el lőni.

A történetben az egyik legérdekesebb dolog az, hogy miért nem történik semmi egy ehhez hasonló támadás után. Sokadszorra sem.

Az Egyesült Államokban – a jobboldalon legalábbis – egészen furcsa kapcsolat van az állampolgárok és a fegyvereik között. Ennek vannak történeti, kulturális és politikai okai is. A történeti okok borzasztóan leegyszerűsítve oda vezethetőek vissza, hogy szükség volt a fegyverekre, de a frissen létrehozott szövetségi kormány az alkotmány második kiegészítésével szerette volna elkerülni a privát milíciák megerősödését is. A kulturális és politikai okok ennyél még sokkal bonyolultabbak. Az például tény, hogy olyan iszonyú sok fegyver van az Egyesült Államokban, hogy egy megszálló erőnek elég komoly problémái lennének belőle. Nem mintha erre reális lehetőségek lennének.

Politikai szempontból a jobboldalon iszonyúan erős a fegyverlobbi, bárkit el tudnak lehetetleníteni, aki a republikánusok közül támogatná a fegyvertartás korlátozását. ez leginkább onnan derült ki, hogy szinte senki nem mert a jobboldalon a mészárlás után arról beszélni, hogy kezdeni kellene végre valamit a fegyverekkel. Sőt, szinte mindenki azzal jött, hogy nem lehet ezt a tragédiát politikailag felhasználni, és nem most van itt az ideje annak, hogy a fegyvertartásról beszéljenek.

Barack Obama nyolc éven keresztül látványosan frusztrált volt attól, hogy ezzel az üggyel semmit nem tudott kezdni, miközben a fegyveres erőszak áldozatai között egyértelműen a feketék vannak többségben.

Donald Trump viszont úgy lépett be az elnöki hivatalba, hogy konkrétan közölte, a fegyvertartás elleni nyolcéves hadjáratnak vége, a fegyverlobbi barátot üdvözölhet a Fehér Házban.

Aki tehát arra számít, hogy az Egyesült Államokban egy ilyen tragédia után végre szigorítanak a fegyvertartás szabályain, az téved. A Trump-kormány eddig is csak lazított a szabályokon, legutóbb például pont azokon, amelyek megnehezítették a mentálisan sérült emberek számára a fegyvervásárlást. A kongresszus viszont jelenleg is azon dolgozik, hogy elfogadjon egy törvényt, aminek az a neve, hogy

A sportolók örökségének és pihenésének elősegítéséről szóló törvény.

Egyébként a sportolókhoz sok köze nincs, ahogy egy mesterlövészpuskát is nehéz önvédelmi fegyvernek nevezni, és egy AR-15-ös félautomata fegyvert szintén nehéz vadászati célra használni. A törvény arról szól, hogy a kongresszus végre eltörölné az 1930-as évek óta fennálló tilalmat a hangtompítók ellen. Akkor is azért kezdték el betiltani, mert feltűnően népszerű lett a használatuk a szervezett bűnözőknél.

De térjünk vissza arra, hogy lehet 23 fegyverrel besétálni egy szállodába. Simán.

Ezekben a hotelekben szinte semmilyen ellenőrzés nincs. Persze, a Las Vegas-i kaszinók be vannak kamerázva, de itt a csalás megakadályozása a cél. Csomagellenőrzés nincs, bárki azt visz be, amit akar.

Adam Winkler, a Los Angeles-i egyetem oktatója, egyébként a tömeges lövöldözések kutatója azt mondja, a hotelek még elég könnyű célpontnak számítanak, leginkább azért, mert nincs semmilyen ellenőrzés.

Winkler szerint a legtöbb amerikai hotelben nincs fémvizsgáló kapu – sok iskolában mér régóta van -, és a biztonságiak mellett simán el lehet tolni egy táskányi fegyvert is. És nehéz is lenne bármilyen vizsgálatot bevezetni, mert iszonyú körülményes lenne fémdetektorokkal ellenőrizni az áthaladó vendégeket. Szóval arra a jövőben sincs sok esély, hogy a hotelekben megakadályozzák a tömeges lövöldözéseket.

Kiemelt kép:  Getty Images/Joe Raedle

Ajánlott videó

Olvasói sztorik