Nagyvilág

Két halott a finnországi késelésben

Két ember meghalt, és legalább hatan megsérültek. A rendőrség szerint külföldi az elkövető.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Két ember meghalt, hat sérültet pedig kórházban ápolnak, miután pénteken délután egy férfi többeket megkéselt a finnországi Turku városában – jelentette a helyi rendőrség. A rendőrség egyetlen lövéssel terítette le a támadót, akit a combján talált el a golyó. Egy péntek esti rendőrségi közlemény szerint a támadó egy külföldi születésű fiatal férfi, akit kórházban kezelnek.

Aznap azt is bejelentették, hogy a nyomozást a finn nemzeti nyomozóiroda (KRP) veszi át.

Turku, 2017. augusztus 18.
Vérfoltos járda a turkui Piac téren 2017. augusztus 18-án, miután egy férfi több embert megkéselt a finnországi városban. Egy ember életét vesztette, legalább nyolc megsebesült, a rendõrök lábon lõtték és elfogták a támadót. (MTI/EPA/Turun Sanomat/Ari Matti Ruuska)

Az Independent korábban azt írta, hogy szemtanúk szerint legalább egy ember élettelenül feküdt a város piacterén, ahol a késelés történt. Az Yle finn közszolgálati média arról számolt be, hogy láttak egy földön heverő, letakart testet, és a Turun Sanomat is közölt erről egy képet.

Egy Twitter-videóból kivágott kép a turkui városközpontról – Europress / AFP PHOTO / Juha Riihimaki

A finn rendőrség megerősítette a városközpont és a kikötő védelmét, valamint fokozott ellenőrzést vezetnek be a Helsinki-Vantaa reptéren és a vasútállomásokon. A rendőrség azt is írta a Twitteren, hogy több lehetséges elkövető után nyomoznak. Paula Risikko belügyminiszter azt mondta a Helsingin Sanomat című lapnak, hogy még nem tudni, terrorcselekményről van-e szó. Finnország hagyományosan békés ország, de júniusban a nemzetbiztonsági szolgálat megemelte a terror-fenyegetettségi szintet, miután a tudomásukra jutott, hogy merényleteket terveznek az országban.

Rendőrautó parkol a helsinki központi pályaudvar előtt, 2017. augusztus 18. Europress / AFP PHOTO / Lehtikuva / Linda Manner / Finland OUT

Szintén a Twitteren feltűnt egy videó, amelyen emberek rohannak az utcán és kiabálnak. A videó készítője szerint iszlamista jelszavakat skandáltak, ugyanakkor egy másik, finn anyanyelvű twitterező szerint nem ez történt. Valójában a Varo! Varokaa! hangzott el, ami azt jelenti, hogy Veszély! Veszély!

A finn kormány közelről figyeli az eseményeket és pénteken rendkívüli ülést tart – írta a Twitteren Juha Sipilä finn miniszterelnök.

Az Európai Bizottság minden rendelkezésére álló támogatást megad Finnországnak – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken. Az uniós bizottság vezetője közleményében elítélte és aggodalmát fejezte ki, hogy a spanyolországi merényletek után alig 24 órával Finnországban is, áldozatokat követelő, késeléses támadásra került sor. Az elnök szolidaritását fejezte ki a biztonsági erőkkel, Finnország lakosságával és a finn miniszterelnökkel.

(Kiemelt kép: Europress / AFP PHOTO / Lehtikuva / Roni Lehti / Finland OUT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik