Nagyvilág

Gyerekek ezrei harcolnak Afrikában

Több ezer gyermek harcol jelenleg a fegyveres csoportok soraiban a Közép-afrikai Köztársaságban, dacára a csoportok által 2015-ben aláírt – az ENSZ közvetítésével létrejött – megállapodásnak, amely értelmében szabadon engedik a “gyerekkatonákat” és felhagynak toborzásukkal, jelentette kedden az ENSZ Gyermekalapja.

Az UNICEF közép-afrikai köztársaságbeli iroda kommunikációs vezetője, Donaig Le Du genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2014 óta közel 10 ezer gyermeket sikerült kiszabadítaniuk az országban fegyveres harcot folytató milíciák soraiból.

Le Du azonban a világszervezet térségbeli megfigyelőinek beszámolóira hivatkozva közölte, hogy az országban újjáéledő erőszak miatt néhány ezer új “gyerekkatona” jelent meg a fegyveres csapatok soraiban, amelyeket arra kért, hogy tartsák magukat “ígéreteikhez” és engedjék szabadon a gyerekeket.

Az ENSZ beszámolója szerint az elmúlt három hónapban az ország területén újjáéledő erőszak miatt csaknem 600 ezerre nőtt a belső menekültek száma, míg további közel 500 ezren elmenekültek az országból.

Le Du elmondása szerint viszont az ország kétharmad részét ellenőrző különböző fegyveres csoportok nem is annyira egymás ellen vívnak harcot, sokkal inkább a civil lakosságot támadják, sokszor súlyosan megsértve az emberi jogokat. “Nincs semmilyen szembenállás, a (fegyveres) csoportok csak a nyersanyagok feletti ellenőrzés megszerzéséért” harcolnak – tette hozzá Le Du.

A korábbi francia gyarmatból 1958-ban önállóvá vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere ingatag az etnikai feszültségek miatt. A 4,6 milliós ország gyémántban gazdag, mégis a legszegényebbek között van a világon. Az ENSZ adatai szerint a polgárháború miatt 1,5 millió ember tartós élelmiszerhiányban szenved.

A Közép-afrikai Köztársaságban azután szabadult el az erőszak, hogy 2013-ban muszlim fegyveresek – a korábbi Seleka muszlim lázadószervezet tagjai – megbuktatták az ország keresztény elnökét, amire válaszul a keresztény milíciák fegyveresei megtámadták az országban élő muszlim közösséget. A világ egyik legszegényebb államában annak ellenére folynak továbbra is a fegyveres harcok, hogy az ENSZ mintegy 11 ezer békefenntartója teljesít szolgálatot a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik