Nagyvilág

Vadászgéppel járt haza a francia légierő főparancsnoka

Egy hazaruccanás ötmillió forintjába kerülhetett az adófizetőknek.

Vizsgálatot indítottak a francia légierő főparancsnoka ellen, miután kiderült: tavaly augusztus óta tízszer „vett kölcsön” egy vadászrepülőgépet, hogy hazautazzon vele. Erről a Guardian írt a Le Canard Enchaîné hetilap nyomán.

Kétségkívül kényelmesebb lehetett így, ugyanis Richard Reboul tábornok bordeaux-i bázisa és provence-i otthona között 600 kilométer a távolság, amit autóval 5-6 óra, vonattal 7 óra, belföldi repülőjárattal másfél óra megtenni.

Egy Alpha Jet kiképző repülőgép viszont ezer kilométert képes megtenni egy óra alatt. Csakhogy a vonatjegy vagy a fapados repülőjegy legfeljebb néhány tízezer forint, az Alpha Jet viszont 800 liter üzemanyagot használ el egy óra alatt, amit az adófizetők állnak. A francia sajtóban megjelent számítások szerint a főparancsnok kiruccanásai utanként 4,5-5 millió forintnyi közpénzt emésztettek fel.

A védelmi minisztérium kedden közleményt adott ki, melyben az áll: a miniszterhez is eljutott, hogy egy magas rangú tiszt visszaélhetett a légierő eszközeivel, és teljes körű vizsgálatot indítanak. Vizsgálják azt is, hogy Reboul a múlt hétvégén ugyanezt az utat egy hatüléses TBM-400 fedélzetén tette meg szokásos útját, amihez pilótát és másodpilótát is igénybe vett.

A Guardian emlékeztet: ennél kisebb visszaélésbe is bukott már bele francia állami szerv vezetője, 2015-ben a nemzeti televíziós és rádiós archívum igazgatójának, Agnès Saalnak kellett távoznia, mert tíz hónap alatt több mint 12 millió forintnyi közpénzt taxizott el. Hat hónappal később viszont újra munkát kapott a kulturális minisztériumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik