View of "Holy Land", the largest legal cannabis plantation of Latin America, in Linares, some 350 km south of Santiago, March 22, 2016. Holy Land's harvest will allow the elaboration of an experimental medicine which will be initially used to treat 4,000 patients. AFP PHOTO/CHRISTIAN MIRANDA / AFP PHOTO / CHRISTIAN MIRANDA
Külföld

Legális fűpara van Vermontban

24.hu
24.hu

2017. 05. 25. 06:40

Megvétózta szerdán az Egyesült Államokban Vermont állam kormányzója azt a javaslatot, amely legalizálta volna a marihuána forgalmazását.

Phil Scott kormányzó azonban nem végleg utasította el e kábítószer legalizálását, csak arra kérte az állam törvényhozóit, hogy javítsanak a törvénytervezet egyes rendelkezésein. A republikánus politikus közölte:

elvileg nem ellenzi a drog legalizálását, de ragaszkodik egyes előírásokhoz.

Az állam demokrata párti többségű képviselőháza és szenátusa által egyaránt megszavazott törvény megszüntetné a kis mennyiségű marihuána birtoklásának büntetését, és szabályozná a forgalmazást is. A kormányzó viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a törvény egyértelműen kijelentette, hogy nem változtatnak azokon az érvényben lévő szankciókon, amelyekkel azokat sújtják, akik kiskorúaknak vagy iskolák környékén adnak el marihuánát.

Büntetendő maradna a kiskorúak, tehát a 21 éven aluliak előtti és a vezetés közbeni marihuánafogyasztás is. “Ha a törvényhozók beleegyeznek az általam javasoltakba, akkor előreléphetünk e vitában” – mondta sajtótájékoztatóján Scott kormányzó. Szerinte mindenekelőtt a közösségek és főleg a gyermekek egészségét tartja szem előtt, valamint biztosítani akarja a közbiztonságot is.

Az Egyesült Államokban nyolc államban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban már legális a marihuána fogyasztása. Mindenütt népszavazáson döntöttek erről. Maine és Vermont államban pedig most tárgyalnak róla a helyi törvényhozásban, s ha Vermontban sikerül kimunkálni a kormányzó által kért passzusokat, akkor ez lesz az első állam, ahol nem referendum, hanem törvényhozás szentesíti a legalizálást.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.