Nagyvilág

Nem tűri Németország, hogy a halálbüntetésről szavazzanak az ott élő törökök

A kormány hozzájárulása is kellene ahhoz, hogy Törökország a németországi képviseletein bonyolíthasson le szavazást.

Ha Törökországban népszavazást tartanak a halálbüntetés végrehajtásáról, Németországban az ott élő törökök nem vehetnek részt a referendumon – jelentette be pénteken Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője.

Politikailag elképzelhetetlen, hogy támogassuk a szavazást egy olyan intézkedésről, amely egyértelműen ellentétes alaptörvényünkkel és európai értékeinkkel – szögezte le a szóvivő, hozzátéve: ha egy másik ország a németországi nagykövetségén és konzulátusain szavazást akar lebonyolítani, ahhoz a német kormány hozzájárulása kell.

Törökország egyelőre nem írt ki népszavazást a kérdésben, de Recep Tayyip Erdogan elnök a tavalyi puccskísérlet óta többször egyértelműen jelezte, hogy nem ellenezné a halálbüntetés visszaállítását.

Ugyancsak pénteken az osztrák külügyminiszter is közölte: országa elutasítja, hogy a területén szavazást tartsanak a halálbüntetés törökországi visszaállításáról. Sebastian Kurz szerint egy külföldi referendum saját országon belüli megrendezését a területi szuverenitásra hivatkozva meg lehet tagadni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik