Külföld

Bejutott a CNN egy észak-koreai család lakásába

24.hu
24.hu

2017. 05. 01. 11:52

Korábban a témában:

És ez bizony ritka alkalom a világtól elzárt sztálinista királyságban, ahová már az országba történő beutazás is kisebb bürokráciai rémálom. A gyakorlatilag ellenségnek tekintett amerikai TV-stáb forgatásának engedélyeztetése lehetetlen küldetéssel érhetett fel.

A riporter, Will Ripley meg is jegyzi, hogy ezelőtt 12-szer járt Észak-Koreában és ebből mindössze 2-szer léphetett be valakinek az otthonába.

A most meglátogatott család egy társasház 13. emeleten lakik, ahová a legtöbbször gyalog kell felmenniük, mivel a lift a gyakori áramkimaradások miatt nem működik.

A nappaliban járva természetesen rögtön láthatjuk, hogy a családi fotók mellett a falon függnek az elhunyt, istenített vezetők: Kim Ir Szen és Kim Dzsongil portréi is.

A berendezés kora igen kevertnek tűnik: észrevehetünk egy meglehetősen régi hűtőt, de egy lapos tévét is. Nem mintha sok csatornát lehetne fogni rajta.

Észak-Korea fővárosában jellemzően a kiváltságos státuszú társadalmi rétegek, a Koreai Munkáspárthoz hű emberek lakhatnak, például a hadsereg vagy az államapparátus tagjai és családjuk.

Még ezek a puritán körülmények is luxusnak számítanak az országban, ahol a vidéki lakosság gyakran éhezik, egyik napról a másikra él, és ahol a belföldi utazás szigorú engedélyhez kötött.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.