Generated by  IJG JPEG Library
Külföld

Fizetnének azoknak, akik menekülteket fogadnak be

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 04. 25. 09:45

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Málta új javaslata szerint a tagországok kormányai 60 ezer eurós támogatásban részesülnének minden olyan menedékkérő után, akit az áthelyezési kvótákon felül fogadnak be, és ugyanennyit kellene fizetniük az esetleges elmaradásaik után, közölték diplomáciai források hétfőn.

A névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása szerint a friss javaslattal megoldást akarnak találni az Európát élesen megosztó migrációs válság kérdésére. A cél a dél-európai országok terheinek enyhítése, illetve az, hogy valamilyen formában a keleti tagállamok is kivegyék a részüket a menedékkérők elosztásából.

Málta olyan mechanizmus felállítását javasolja, amely a migrációs nyomás rendkívüli fokozódásakor életbe lépne, és amelynek értelmében a tagállamoknak a méretük, a lakosságuk és a forrásaik arányát tekintetbe véve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket.

A tervezet szerint az uniós országoknak a kvóta rájuk eső részének legalább felét teljesíteniük kellene, a másik felét viszont anyagi vagy más hozzájárulással is kiválthatnák, például úgy, hogy szakértőket küldenek a fokozottan érintett államokba.

A túlteljesítő tagországok 60 ezer eurós támogatásban részesülnének minden olyan menedékkérő után, akit az áthelyezési kvótákon felül fogadnak be, és ugyanennyit kellene fizetniük az alulteljesítőknek az elmaradásuk után.

A máltai kormány szerint a keleti tagországoknak fokozatosan, három év alatt kellene bevezetniük az új mechanizmust, az átmeneti időszakban tovább fejleszthetnék a menekültügyi rendszerüket.

A javaslatot várhatóan szerdán fogják megvitatni az uniós országok képviselői Brüsszelben.

A máltai tervezet egyes elemeiben emlékeztet az Európai Bizottság sokat bírált tavalyi javaslatára, amely sajtójelentések szerint azóta lekerült a napirendről, s amelynek értelmében a tagállamok menekültenként 250 ezer euró “szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg, hogy részt vegyenek a menekültek elosztásában.

(Politico)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.