Nagyvilág

A kormányszóvivő megint nekiugrott a New York Timesnak

Újabb írásbeli helyrerakásban részesítette a magyar kormány szóvivője a New York Timest.

Az amerikai lap keddi számában hosszú tudósításban számolt be a magyar-szerb határon uralkodó állapotokról. Arról írtak, hogy a dupla pengekerítés, az őrtornyok és a mozgásérzékelők mellett milyen jogi technikák nehezítik a menedékkérők bejutását az országba. A lap szerint az EU legkeményebb menekültpolitikáját kialakító Orbán-kormány a kérelmek elbírálásának ideje alatt börtönszerű táborokban tartja a menekülteket. Ráadásul a beadott kérelmek 90 százalékát vissza is utasítják a hatóságok.

Gyalázatos.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a NYT felháborító párhuzamokat használt az írásában.

Kovács blogjában azt állította, évek óta nem írtak le olyan téves és támadó állításokat Magyarországról, mint az amerikai lap: a New York Times tudósítójának ugyanis a határon tapasztalt bánásmód a zsidókkal és a romákkal szembeni II. világháborús fellépést juttatta eszébe.

Kovács szerint a határon felállított tranzitzónákat nem lehet börtöntáboroknak titulálni, mert innen mindenki szabadon távozhat, csak éppen nem Magyarország felé. Az unióban elkövetett terrorcselekményekre utalva hozzáteszi: „Ennek számos oka van – Stockholm, Berlin, Brüsszel és Párizs.”

Kovács nem először támad neki a NYT-nak.

A lap márciusban szerkesztői cikkben tetta fel azt a kérdést, hogy az Európai Unió meddig tűri még, hogy Magyarország a sárba tiporja az alapelveit. Kovács akkor is a schengeni határok védelmének fontosságát hangoztatta, és mellesleg a lap színvonalára is tett jó pár megjegyzést.

Az újabb NYT-Kovács meccsben a magyar szóvivő arra célozgatott, hogy miként érthetné meg a lap a magyar helyzetet, ha azt sem sikerült felmérnie, hogy mekkora támogatása volt Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztás kampányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik