Nagyvilág

Trump Moszkvába küldi hű emberét

Az amerikai külügyminiszter meglátogatja orosz kollégáját, de valószínűleg többről is szó lesz, mint a terrorizmusról. Eldőlhet, hogyan áll majd egymáshoz a két szuperhatalom.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter április 11-12-én Moszkvába látogat, hogy tárgyalásokat folytasson orosz partnerével, Szergej Lavrovval – erősítette meg hivatalosan szerdán az orosz külügyminisztérium.

Tillerson, aki az ExxonMobil elnök-vezérigazgatójaként jó kapcsolatokat épített ki az orosz vezetéssel, Donald Trump kormányának külügyminisztereként először keresi fel Oroszországot. Dmitrij Usakov, Vlagyimir Putyin külpolitikai tanácsadója Moszkvában kitérően nyilatkozott arról, hogy a Kremlben is fogadják-e majd az amerikai minisztert.

Tillerson a külügyminiszterünk vendége. Lavrovhoz jön, aztán majd meglátjuk.

Az orosz külügyi közlemény szerint a kétoldalú kapcsolatok ügye mellett a tárgyalások napirendjén szerepel majd a terrorizmus elleni harc, a szíriai, a palesztin-izraeli, a jemeni, a líbiai és az afganisztáni rendezés, a koreai-félszigeti feszültség csökkentése, valamint az ukrajnai helyzet.

Lavrov fel fogja vetni Tillersonnak azokat a problémákat, amik zavart okoznak a kétoldalú viszonyban. Például azt, hogy amerikai titkosszolgálatok harmadik országokban vesznek őrizetbe orosz állampolgárokat, hogy megsértik az Egyesült Államokban örökbe fogadott orosz gyerekek jogait, és hogy amerikai területen szándékosan nehezítik az orosz diplomaták számára a munkavégzést.

Az orosz külügy nem zárta ki, hogy szó eshet a fegyverzetkorlátozásról is.

Moszkva szerint az orosz-amerikai viszony az elmúlt években az előző washingtoni kormány miatt került “mély válságba”. Az új amerikai vezetés szándéka, hogy változtasson a helyzeten, az orosz megfogalmazásban “pozitív értékelést érdemel, ám a valós tettek alapján kell ítélni”.

A moszkvai külügy szerint az orosz fél a maga részéről nyitott az együttműködésre az egyenrangúság, a belügyekbe való be nem avatkozás és az érdekek kölcsönös tiszteletben tartása alapján.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik