Nagyvilág

Erdogan: Az európiak nem lesznek biztonságban, ha marad a törökökkel szembeni attitűd

Az európaiak nem tudnak majd biztonságban járni az utcán, ha nem változik a Törökországgal szemben jelenleg tanúsított attitűd – erről beszélt Reccep Tayyip Erdogan török elnök újságíróknak Ankarában az Independent cikke szerint.

Kedden  az EU bővítési biztosa azt mondta: “egyre valószínűtlenebb” Törökország csatlakozása az Európai Unióhoz, hacsak Ankara nem változtat gyorsan irányt. Johannes Hahn szerint Törökország már egy ideje “egyre inkább távolodik az EU-tól”. A biztos úgy véli, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök által követett tekintélyelvű irányvonal és az elnöki rendszer bevezetését célzó tervezett alkotmánymódosítás valójában “elfordulás Európától”.

Hahn nem zárta ki, hogy az uniós tagállamok rövidesen megvitathatják az Ankarával folytatott csatlakozási tárgyalások megszakítását, holott decemberben még azok folytatását támogatták.

Mint ismert, Törökország és az Európai Unió kapcsolata egyre feszültebb, mióta Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől, amely Rotterdamba tartott. A miniszter Rotterdamban az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt. Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester korábban megtagadta az engedélyt a minisztertől, hogy felszólaljon a Recep Tayyip Erdogan államfő jogköreit jelentősen kibővítő, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás rotterdami kampányrendezvényén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik