Nagyvilág

Bekérették a törökök a német ügyvivőt

Kiakadtak azon, hogy a német hírszerzés vezetője kétségbe vonta Gülen érintettségét a tavalyi puccsban.

Bekérették a török külügyminisztériumba az ankarai német ügyvivőt kedden, miután a német szövetségi hírszerzés elnöke, Bruno Kahl azt mondta, hamis az a török állítás, hogy az Egyesült Államokban élő török hitszónok, Fethullah Gülen mozgalma állt a tavaly július 15-ei puccskísérlet mögött.

A török külügy szerint „hozzáférhető minden bizonyíték, köztük a puccsisták vallomásai, amelyekből kiderülnek gülenista kapcsolataik, továbbá az összeesküvőknek az incidens előtt és az aközben folytatott kommunikációja is nyilvános”. Hangsúlyozták, hogy „gülenisták százai tartózkodnak Németországban”.

A török elnöki szóvivő vasárnap azt állította: a német hírszerzés kételkedése annak bizonyítéka, hogy Berlin az elvetélt puccs mögött álló gülenista szervezetet támogatja. „Hitelteleníteni akarnak minden információt, amelyet átadtunk nekik a hálózatról, ez annak a jele, hogy támogatják a mozgalmat” – mondta Ibrahim Kalin.

A német hírszerzés vezetője egyébként azt is mondta, hogy Törökországban az állami apparátusban végrehajtott tisztogatások, illetve tömeges elbocsátások akkor is megtörténtek volna, ha előző év júliusában nem lett volna a puccskísérlet, legfeljebb nem akkora mértékben, nem olyan kíméletlenül. Kahl szerint az államcsíny csupán „örömmel fogadott ürügy” volt, de úgy vélekedett, hogy nem az állam által ösztönzött esemény volt. Azt mondta, a török kormány már a puccskísérlet előtt nagyszabású tisztogató akcióba kezdett, ezért a katonai vezetők egy része azt gondolta, hogy gyorsan puccsot kell végrehajtaniuk, mielőtt a tisztogatás rájuk is kiterjed. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik