Nagyvilág

Elfogták a szilveszteri isztambuli merénylőt

A török rendőrség hétfő este elfogta a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet feltételezett elkövetőjét. A férfit – aki 39 embert lőtt agyon – Isztambul európai részén, Esenyurt nevű kerületében fogták el, adta hírül a Hurriyet című török lap.

A műveletet különleges rendőri egység hajtotta végre egy lakótelepen. Az NTV török tévécsatorna tudomása szerint a merénylő egy kirgiz barátja lakásában húzta meg magát, és vele volt négyéves fia, amikor a kommandó rátört.

A férfit mindenekelőtt orvosi ellenőrzésnek vetik alá, csak azután viszik a rendőrség egyik kapitányságára, hogy a terrorista ellenes egység nyomozói kihallgassák – tudatta a Hurriyet, amely

Abdulkadir Masaripov néven említi a merénylőt hozzátéve, hogy üzbég nemzetiségű.

A Dogan török hírügynökség fotót is közzétett a gyanúsítottról. A képen egy sötét hajú férfi szürke, vérfoltos pólóban látható. Az NTV közlése szerint az illető ellenállt a rendőröknek. A Hurryet szerint

sértetlenül sikerült elfogni.

Az Anadolu török hírügynökség közlése szerint több embert is őrizetbe vett a rendőrség a merénylet gyanúsítottján kívül.

A merénylő szilveszterkor a Reina éjszakai klubba berontva hét percen át lövöldözött. 39 embert ölt meg, 69-et pedig megsebesített, majd sikerült elmenekülnie és 16 napon át bujkálnia, jóllehet a török rendőrség hatalmas erőkkel nyomozott utána, 35 embert vett őrizetbe azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állt a gyanúsítottal.

A merénylet elkövetését Iszlám Állam vállalta magára. Indítékként azt hozta fel, hogy Törökország hadereje bekapcsolódott a szíriai háborúba. Az Anadolu jelentése szerint a gyanúsított Szíriából érkezett Törökországba.

Kiemelt kép: AFP / Getty Images Hungary

(BBC, Guardian, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik