Nagyvilág

Kétszáz éve nem volt ilyen: hét elektor is átszavazott Trump megfékezése érdekében

Demokraták is vannak köztük, akik egy körmönfont, de hamvába holt terv miatt nem voksoltak Clintonra.

Az Egyesült Államokban az elektori kollégium hétfőn hivatalosan is elnökké választotta Donald Trumpot, rekordszámú volt ugyanakkor az átszavazás.

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy az amerikai választási rendszer közvetett: a választók arra szavaznak, hogy az adott államot lakosságarányosan képviselő elektorok kire szavazzanak a jelöltek közül. Nagyon ritkán fordul elő, hogy az elektorok végül másra adják szavazatukat, de nem elképzelhetetlen. Most heten döntöttek így, ami példátlan az amerikai történelemben – az eddigi rekord 1808-ban volt, amikor hatan mentek szembe James Madison megválasztásával, de 1832 óta nem fordult elő az sem, hogy egynél több elektor szavazott volna át.

Mi történt most?

Washington államból három demokrata elektor Hillary Clinton helyett a republikánus Colin Powellre adta szavazatát. Ők ugyanis egy hamvába holt kísérletet tettek arra, hogy Trump helyett egy alternatív republikánus jelölt mögött sorakozzanak fel az elektorok. Egy ugyancsak washingtoni elektor, Robert Satiacum egy bennszülött aktivistára, Faith Spotted Eagle-re adta le szavazatát Clinton helyett.

Hawaii-ról is érkezett egy átszavazás: az ottani elektor Clinton helyett a szintén demokrata Bernie Sandersre voksolt.

Trump ellenében két átszavazás érkezett Texasból. Az egyik republikánus elektor, Chris Suprun az ohiói kormányzóra, John Kasich-ra adta le szavazatát, egy másik, ismeretlen elektor pedig a korábbi republikánus, jelenleg libertariánus Ron Paulra.

Maine-ből, Minnesotából és Coloradóból ugyancsak át akart szavazni egy-egy demokrata elektor, de az állami választási hivatalok ennek lehetőségét megtagadták tőlük. (Politico)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik