Külföld

Tagadja a német cég, hogy neonáci a karácsonyi reklámja

24.hu
24.hu

2016. 11. 25. 12:24

A karácsonyi készülődés rengeteg pluszfeladatot jelent az amúgy is túlpörgetett hétköznapokban. A szülőknek egyszerűen nincs idejük, energiájuk, és idegrendszerük arra, hogy még a gyerekekkel is foglalkozzanak. Pedig az ünnep épp attól lesz boldog, ha veszünk egy nagy levegőt, és egyszerűsítünk, hogy szánhassunk némi időt a meghitt együttlétre. Ebben lehet a segítségünkre egy szupermarketlánc.

Erről szól a legnagyobb német üzlethálózat, az EDEKA karácsonyi reklámja. Érvényes gondolat, bár nem túl eredeti. A kisfilmet mégsem azért kezdték el ízekre szaggatni, mert unalmas lenne. Hanem azért, mert állítólag hemzseg a neonáci szimbólumoktól.

Felfedeztél akár egyet is? Segítünk. Az elején rögtön ott egy Volvo, aminek a rendszáma MU SS 420. Ebből az SS-t aligha kell magyarázni, de mellette a 420 is gyanús. Hitler április 20-án született, a szám ezért népszerű a szélsőjobbos szubkultúrában. Aztán látható a klipen egy másik, garázsban álló autó is. Ennek a rendszáma SO LL 3849. Ebből a 84 azt jelenti: „Heil Deutschland”, hármas és a kilences szám együtt pedig az antiszemitizmus szimbóluma.

Ne gondoljuk, hogy ezek a hajuknál fogva előrángatott példák. Németországban nagyjából szabadon választhatók a rendszámok. A hatóságok néhány éve felfigyeltek már a tendenciára, hogy a szélsőséges nézeteket valló autótulajok ugyanezt a kódrendszert használják. Az olyan számokat, mint a 88 (jelentése: HH, vagyis Heil Hitler), a 18 (jelentése: AH, vagyis Adolf Hitler) vagy a 74 (az egyesült német ajkú nemzet, vagy állam szimbóluma) egy ideje már be is tiltották.

Az ügy komolyságát jelzi, hogy a XIX. században alapított, a német piac 26 százalékát a kezében tartó EDEKA védekezni kényszerült. Közleményükben azt írják, a Volvo rendszámán a „muss” (muszáj) szót akarták megjeleníteni, ami passzol a reklám sztorijához.

Sabine Bamberger-Stemmann, a politikai közoktatásért felelős szövetségi hivatal igazgatója azonban csöppet sem elégedett a magyarázattal. „Nem hiszem, hogy minden csupa véletlen lenne, ahogy azt sokan gondolják. A szélsőjobboldali szimbólumok sokasága kizárja ezt. A reklám ráadásul egy új-jobboldali értékekre épülő, idealisztikus világot jelenít meg” – mondja.

Jung von Matt, a reklámfilmet készítő hamburgi reklámügynökség vezetője eddig nem kommentálta az ügyet.

(The Guardian)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.