Nagyvilág

Magyarország bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Oroszország kimarad.

Beválasztották Magyarországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába pénteken. A 47 tagú testület 14 új tagjáról az ENSZ Közgyűlése szavazással döntött. Hazánk legutóbb 2009 és 2012 között volt tagja a testületnek.

A kelet-európai országoknak fenntartott két helyért három ország, hazánk mellett Horvátország és Oroszország versengett. Magyarország 144 szavazatot kapott, Horvátország 114-et, Oroszország pedig 112-t, így az oroszok nem kerülnek be a tanácsba.

A hét elején több mint 80 humanitárius szervezet szólította fel az ENSZ tagállamait, hogy Szíriában játszott szerepe miatt ne válasszák újra Oroszországot.

A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata: az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés, és ajánlások megfogalmazása. (MTI)

A New York Times idézi Új-Zéland ENSZ-képviselőjét, aki azt mondta: a döntésben szerepet játszott, hogy Oroszország részt vett Szíria bombázásában. Az orosz ENSZ-nagykövet, Vitalij Csurkin annak tulajdonította a „vereséget”, hogy országa jobban ki van téve a nemzetközi diplomácia viharainak, mint hazánk és Horvátország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik