Nagyvilág

Rakkát veszi célba Törökország

Recep Tayyip Erdogan élőben közvetített televíziós nyilatkozatában arról számolt be, hogy Barack Obama amerikai elnöknek telefonbeszélgetésük alkalmával elmondta, a török műveletek először az IÁ kezén lévő Báb városát, majd az amerikai támogatású, kurd erők vezette Szíriai Demokratikus Erők (FDS) által felszabadított és ellenőrzött Manbídzsot, végül pedig magát az IÁ fellegvárát, Rakkát veszik célba.

Mi szabadítjuk fel Rakkát

– fogalmazott a Rudáv észak-iraki kurd hírügynökség szerint Erdogan.

Mint mondta, a szíriai kurd Népvédelmi Erők (YPG) nevű milícia ugyanolyan terrorszervezet, mint az IÁ, és nem szabad hagyni, hogy belépjen Rakkába.

A török államfő emellett közölte azt is, hogy az IÁ iraki fellegvárától, a jelenleg ostromlott Moszultól nyugatra fekvő Szindzsár térségében éppen az Ankara által ugyancsak terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) veti meg a lábát, ezt pedig Törökország nem fogja hagyni.

Röviddel Erdogan beszéde után Fikri Isik török védelmi miniszter a TRT Haber állami hírtelevíziónak azt mondta, Ankara megkérte az Egyesült Államokat, hogy ne engedje az YPG-nek a belépést Rakkába. Hozzátette, hogy Törökország kész katonai támogatást nyújtani az IÁ szíriai fellegvárának bevételéhez.

Stephen Townsend tábornok, a dzsihadista terrorszervezet ellen harcoló koalíció amerikai parancsnoka szerdán a rakkai offenzíva kihívásairól beszélt, és világosság tette, hogy feltétlenül szükség van az YPG-re a kalifátus fővárosa elleni offenzívában, de a bevételt várhatóan arab erők fogják végbevinni.

Az egyetlen erő, amellyel rövid távon számolni lehet, az a Szíriai Demokratikus Erők, amelynek a Népvédelmi Egységek teszik ki a nagy részét

– mondta.

A török védelmi miniszter a szíriai harcok mellett arról is beszélt, hogy többé már nincs szükség a NATO-misszióra az Égei-tengeren, mert a migrációs válság megfékezésére tett uniós erőfeszítések támogatásaként járőröző NATO-hajók teljesítették erre vonatkozó feladatukat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik