Külföld

Egy guru tanácsára 68 napig csak forralt vizet adtak a 13 éves indiai lánynak, belehalt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 10. 10. 11:55

A BBC cikke szerint a rendőrség nyomozást indított annak a 13 éves indiai lánynak a szülei ellen, aki egy 68 napos vallási böjt után halt meg múlt héten. A rendőrség azt szeretné megtudni, hogy a szülők kényszerítették-e a gyerekeket az éhezésre.

A szülők szerint a dzsainizmust követő gyermekük ragaszkodott a böjthöz, az eset óriási felháborodást váltott ki Indiában. A vizsgálatok szerint Aradhana 68 napon át csak forralt vizet vett magához, múlt héten hagyott fel a böjttel, két nappal később meghalt.

Szakértők szerint az emberi szervezet képes életben maradni élelem nélkül akár két hónapon át is. A rendőrség közleménye szerint egy gyermekjogi mozgalom nyújtott be panaszt Aradhana szülei ellen, akiket gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával vettek őrizetbe.

Sem só, sem citrom

A jómódú, ékszerész család tagadta, hogy lányukat az élelem elhagyására kényszerítették volna, azt állítják, hogy a 13 éves lány engedélyt kért arra, hogy belekezdjen a böjtbe, amely a táplálék teljes elhagyásával jár. Állítólag 51 nap után kérték arra, hogy hagyjon fel az éhezéssel, de Aradhana nem adta fel tervét. Civil aktivisták kétségbe vonják a család szavait.

Achyut Rao aktivista a BBC-nek azt mondta: a tragédia miatt egész Indiának szégyellnie kell magát. Szerinte

Aradhana apjának guruja javasolta a 68 napos böjtöt a családnak, hogy vállalkozásuk jövedelmezőbb legyen.

Rao szerint a gyerekkel napkeltétől napnyugtáig csak forralt vizet itattak, amelybe sem sót, sem citromot nem tettek. Hozzátette: sokkoló, hogy a család örül annak, hogy csak lányukat ragadta el isten.

Az Indiában működő kisebbségi vallási csoport körében népszerű a hosszú ideig tartó éhezés. Aktivisták gyakran kritizálják a santhara nevű gyakorlatot is, amelyben a résztvevők az élelmet és a vizet is megtagadják maguktól, így készülnek fel a halálra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.