Nagyvilág

A republikánusok vezére is hátba szúrta Trumpot

Egyre nagyobb rejtély, mi lesz a republikánusok elnökjelöltjével, Donald Trumppal. Gyakorlatilag már senki sem támogatja, a saját pártja legnagyobb nevei is kitolattak mögüle. Most épp Paul Ryan tett így.

Paul Ryan, republikánus házelnök nem kampányol többé Donald Trump mellett. Ryan szóvivőnője, AshLee Strong hétfőn bejelentette:

a házelnök a következő hetekben nem védelmezi többé a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, ehelyett a következő 29 napot arra használja majd, hogy a republikánusok képviselőházi többségének megőrzésére összpontosítson.

A wisconsini politikus pártja törvényhozóival tanácskozva azt közölte, hogy mindenki “úgy cselekedjen, ahogy a legjobb a számára a választói kerületében”. A tanácskozáson résztvevő republikánusok egyikének értékelése szerint a legmagasabb rangú republikánus ezzel felhatalmazást adott a Trumptól történő elhatárolódásra.

Megelőlegezték Clinton győzelmét

Ryan októberben 17 államban és 42 városban kampányol majd. Ugyanakkor arról nem beszélt, hogy hivatalosan is visszavonja-e a Trumpnak nyújtott támogatását. Zack Roday szóvivő szerint “pillanatnyilag nincs változás e tekintetben az álláspontjában”. A házelnök szavait nem fogadta egyöntetű egyetértés, sokan úgy értelmezték, hogy ezzel Ryan lényegében elismerte, megelőlegezte Hillary Clinton győzelmét.

A képviselőházi republikánus többség vezetője, Kevin McCarthy kaliforniai politikus azt mondta a többi törvényhozónak, hogy

vegyenek mély lélegzetet és összpontosítsanak a saját kampányukra.

A republikánus törvényhozók tanácskozására, illetve Ryan döntésére azután került sor, hogy a párt vezető politikusainak sora – köztük például John McCain arizonai, Lisa Murkowski alaszkai szenátor, továbbá Alabama állam republikánus kormányzója, Robert Bentley – megvonta támogatását Trumptól, miután nyilvánosságra kerültek Trump 11 évvel ezelőtt nőkről megfogalmazott becsmérlő szavai.

A Foreign Policy szakított a hagyománnyal

Gyarapodott a Trumptól elhatárolódó és Clinton elnökségét támogató tekintélyes újságok száma is. A Foreign Policy külpolitikai folyórat ugyanis – szakítva eddig hagyományaival – ötvenéves történetében először biztosított támogatásáról elnökjelöltet, és szintén Clinton mellett tette le a voksát.

Ugyanakkor Mike Pence, Trump alelönkjelöltje hétfőn a Fox tévének adott interjújában cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint visszalépne az alelnökjelöltségtől. Azt állította, hogy a vasárnap esti elnökjelölti vitát Trump nyerte meg. Szerinte Trump a vitában “alázatosságot” és “erőt” mutatott. (MTI)

Idősebb Bush unokája is Clinton mellett

Lauren Bush Lauren, George H. W. Bush egykori elnök unokája úgy döntött, színt vall az elnökválasztási küzdelemben. A Bush-család sarja, a fiatalabbik George Bush unokatestvére azonban nem követte a hagyományokat, hanem az ellenséghez állt át, és a demokrata Hillary Clinton támogatását jelentette be az Instagramján – írja a Politico. A lap azért megjegyzi, Trumpért a Bush-család egyik tagja sem rajong: informálisan az idősebb George már jelezte, inkább Clintont támogatja, a fiatalabbik George se jelent meg semmilyen trumpos rendezvényen, Jeb Bush – Trump előválasztási ellenfele – pedig nem fog rá szavazni. Fun fact: Lauren Bush Laurennek azért ez a neve, mert Ralph Lauren divattervező fiához ment feleségül. Lauren Bush modellkedett, színészkedett, jelenleg pedig FEED Projects néven designtáskákat árul és jótékonykodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik