Nagyvilág

Stephen King szerint az olvasás a gyógyír a politikusok néphülyítése ellen

A Könyvesblog által idézett Stephen Kinget a republikánus elnökjelölt kampánya mindennél jobban megijeszti, Trump beszédeit hallgatni számára olyan, mintha azt hallaná, ahogy egy zongora zuhan le a lépcsőn. Ő máris hiányolja Obamát, akinek a beszédei tele voltak költészettel, zenével. Amikor májusban 427 író írt alá egy Trump-ellenes nyílt levelet, King harcias idiótának nevezte Trumpot,

akinek fogalma sincs, hogy működik a kormány, és ahelyett, hogy konszenzust hozna létre, épp hogy veszélyezteti a konszenzus kialakulását. Trump szégyen a republikánusoknak és nagyon rossz vétel Amerikának.

King nevezte már az elnökjelöltet Cthulhunak is (egy szörnyű kinézetű űrbéli figura – a szerk.), akinek a fura frizurája rejti el a csápjait, és aki már “olyan mélységekbe süllyedt, hogy ha a fejébe csapna egy cilindert, akkor is át tudna mászni egy csörgőkígyó alatt”.

Az író a washingtoni könyvfesztiválon az olvasás öröméről, fontosságáról beszélt.

Azt mondta, a hanyatló műveltség miatt a politikusok teljesen értelmetlen nyilatkozataikat is képesek átverni hallgatóságukon.

Ő nem hisz Amerika elbutulásában, de a kevesebb olvasás az analitikus gondolkodás csökkenéséhez is vezet. Ha olvasunk, könnyebben észrevesszük, ha teljesen hülyének akarnak nézni minket – tette hozzá. Szerinte hiba, ha a kultúrának nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget, és az is, ha azt hiszik, a gondolkodás ugyanolyan természetes, mint megtanulni járni.

A gondolkodás kemény munka eredménye, folyamatos erőfeszítést igényel, a kultúra semmibevétele írástudatlansághoz, az emberek félműveltséghez vezethet, ami jelentősen megkönnyíti a politikusok dolgát. King példát is hozott, amikor beszólt Main kormányzójának is. Paul LePage szerint a menedékkérők AIDS-t, hepatitist, de még a „ziki legyet” (sic!) is beviszik az államba. (A kormányzó a zika vírust terjesztő szúnyogokra gondolhatott.) Az író szerint a kijelentés önmagában is elképesztő, az pedig még inkább, hogy sokan komolyan is veszik.

King felszólította a könyvfesztivál hallgatóságát, hogy támogassák az olvasást, mert az logikus gondolkodáshoz, jó döntésekhez vezet, hiszen a gondolkodást az olvasás tudja fejleszteni.

Az író a Washington Postnak azt is bevallotta, hogy 3-4 hónapja még nevetett volna, de mára Trumpnak esélye lett az elnökségre, mert Hillary Clinton eléggé fakó jelöltté vált, a kampányában benne volt, hogy egy bolond ellen indul, győzelme sima ügy lesz. Mostanra azonban a félelem mozgat mindent: az emberek félnek attól, hogy a kormány el akarja venni fegyvereiket, hogy Mexikó le akarja rohanni Amerikát, félnek az adótól, a transznemű mosdóktól, és amíg félnek, nehéz értelmesen vitázni bármiről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik