Nagyvilág

Szelet hajt és szenet pöfög a hatalmas Kína

szelenergia(960x640)(1).jpg (szélenergia, )
szelenergia(960x640)(1).jpg (szélenergia, )
Kínában már látják egy ideje, hogy nem működhet egyszerre a szennyező ipar és energiatermelés, de a zöldítés nem halad gyorsan. A rendszerbe ugyanis nem lehet könnyen belepumpálni a szélenergiát.

Félreértés ne essék, a világot teleszennyező Kína képe egyszer majd a múlté lesz, és a kínaiak komótos, de biztos ütemben haladnak ebbe az irányba (szóval ez a környezetvédelmes, zöldítős dolog nem feltétlen nyugati dili). A BBC News most arról ír, hogy Kína óránként két szélturbinát épít fel, szóval az ütem tényleg szédületes.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (NEÜ) adatai szerint ez jelenleg a világ legambiciózusabb szélenergia-programja, ami még az Egyesült Államokkot is lekörözi. Persze a szénerőművek még így is lekörözik a szélturbinákat, ráadásul a távvezetékekbe előbb táplálhatják be az áramot, így sokszor kénytelenek állni a szélfarmok.

Összevetésként leírják, hogy egy átlag európai szélfarm az év 1-2 százalékában áll a leterhelt rendszer miatt, Kína Ganszu tartományában már 39 százalékot is elérte az arány.

A NEÜ szóvivője szerint fenntarthatatlan ez a helyzet Kínában, sokkal több távvezetékre lenne szükség, na meg a régi szénerőművek felszámolására. 2018-ra moratórium is léphet életbe a hatalmas országban, ami alapján nem lehetne új szénerőművet üzembe állítani.

Kína ambiciózus vállalásokat tett a párizsi klímacsúcson, nemrég az USA-val együtt ratifikálták az egyezményt is, így nem csoda, hogy a megújuló energia termelését fejlesztik. A következő lépcsőfok a továbbító rendszeré lehet. A kínai vezetés persze optimista, szerintük egyre kevesebb a szennyező üzem, egyre több a tiszta energia.

A Greenpeace kínai szervezete azonban gyanakvó, szerintük még mindig épülnek új szénerőművek az országban. Mindezek miatt a szélerőműveket építő cégek elégedetlenek, mert nem tudják a maximumra járatni a turbinákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik