Külföld
szelenergia(960x640)(1).jpg (szélenergia, )

Szelet hajt és szenet pöfög a hatalmas Kína

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 16:37

Kínában már látják egy ideje, hogy nem működhet egyszerre a szennyező ipar és energiatermelés, de a zöldítés nem halad gyorsan. A rendszerbe ugyanis nem lehet könnyen belepumpálni a szélenergiát.
Korábban a témában:

Félreértés ne essék, a világot teleszennyező Kína képe egyszer majd a múlté lesz, és a kínaiak komótos, de biztos ütemben haladnak ebbe az irányba (szóval ez a környezetvédelmes, zöldítős dolog nem feltétlen nyugati dili). A BBC News most arról ír, hogy Kína óránként két szélturbinát épít fel, szóval az ütem tényleg szédületes.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (NEÜ) adatai szerint ez jelenleg a világ legambiciózusabb szélenergia-programja, ami még az Egyesült Államokkot is lekörözi. Persze a szénerőművek még így is lekörözik a szélturbinákat, ráadásul a távvezetékekbe előbb táplálhatják be az áramot, így sokszor kénytelenek állni a szélfarmok.

Összevetésként leírják, hogy egy átlag európai szélfarm az év 1-2 százalékában áll a leterhelt rendszer miatt, Kína Ganszu tartományában már 39 százalékot is elérte az arány.

A NEÜ szóvivője szerint fenntarthatatlan ez a helyzet Kínában, sokkal több távvezetékre lenne szükség, na meg a régi szénerőművek felszámolására. 2018-ra moratórium is léphet életbe a hatalmas országban, ami alapján nem lehetne új szénerőművet üzembe állítani.

Kína ambiciózus vállalásokat tett a párizsi klímacsúcson, nemrég az USA-val együtt ratifikálták az egyezményt is, így nem csoda, hogy a megújuló energia termelését fejlesztik. A következő lépcsőfok a továbbító rendszeré lehet. A kínai vezetés persze optimista, szerintük egyre kevesebb a szennyező üzem, egyre több a tiszta energia.

A Greenpeace kínai szervezete azonban gyanakvó, szerintük még mindig épülnek új szénerőművek az országban. Mindezek miatt a szélerőműveket építő cégek elégedetlenek, mert nem tudják a maximumra járatni a turbinákat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.