merkel(1)(430x286).jpg (Array)
Külföld

Berlini részeredmények: buknak a néppártok, előretör az AfD

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 18. 20:55

A szociáldemokrata párt (SPD) és a jobboldali CDU visszaesését, nagykoalíciójuk bukását, ugyanakkor az SPD-től balra álló Baloldal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) előretörését jelzik a vasárnapi berlini tartományi választások első részeredményei.

Az este 19.30 után megjelent részeredmények szerint az SPD támogatottsága 22,4 százalékra süllyedt a 2011-ben tartott előző tartományi parlamenti (képviselőházi) választáson elért 28,3 százalékról. A CDU támogatottsága 18 százalékra süllyedt a 2011-es 23,3 százalékról. Az ellenzéki Zöldek 15,9 százalékon állnak, ami kismértékű csökkenés az öt évvel ezelőtti 17,6 százalékhoz képest. A Baloldal támogatottsága 15,7 százalékra emelkedett a 2011-es 11,7 százalékról. Az AfD 12,9 százalékkal jutott be a képviselőházba a részeredmények alapján. Visszajutott a 2011-ben kiesett liberális FDP is, amely a 6,2 százalékon áll.
Az adatok megfelelnek a választás előtt készült felmérések eredményeinek.

A választási részvételi arány 67 százalékra emelkedett a 2011-es 60,2 százalékról.

Müller: Az AfD előretörése aggasztó

Michael Müller kormányzó polgármester, az SPD listavezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte, hogy a szociáldemokraták elérték céljukat, ismét megszerezték a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra. Mint mondta, az AfD előretörése aggasztó, de Berlin nemzetközi, a világra nyitott, toleráns város marad.

Raed Saleh, az SPD képviselőházi frakciójának vezetője hozzátette, hogy a párt hajlandó tárgyalni a kormányzati együttműködésről valamennyi “demokratikus erővel”, és keserűnek nevezte támogatottságuk süllyedését. A szociáldemokraták már a választás előtt rögzítették, hogy az AfD-vel semmi szín alatt nem működnek együtt.

A vasárnapi választás “fekete nap a néppártoknak” – emelte ki Frank Henkel, a CDU listavezetője, a búcsúzó kormány belügyi szenátora. Hozzátette, hogy a párt ugyan jó munkát végzett az utóbbi öt évben, de sikereit nem értékelték a választók. A CDU azonban továbbra is készen áll a kormányzásra.

Pazderski: Mi vagyunk az egyetlen nyertesek

Az AfD listavezetője, Georg Pazderski úgy vélte, hogy pártja a választás egyetlen nyertese. Kiemelte: a választási részvétel növekedése is az AfD-nek köszönhető. Jelezte, hogy az AfD ellenzéki szerepre készül.
A Zöldek és a Baloldal részéről egyaránt azt emelték ki, hogy a választók a változásra szavaztak, és hogy készen állnak a kormányzati szerepvállalásra.

A részeredmények alapján az SPD-CDU koalíció elveszíti többségét a képviselőházban, és elvileg három koalíciós felállás lehetséges: SPD-CDU-Zöldek, SPD-CDU-FDP, valamint az elemzők által leginkább valószínűnek tartott SPD-Zöldek-Baloldal felállás.

A berlini volt az idei utolsó tartományi választás Németországban. A 2017 szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt azonban még három tartományban tartanak választást: 2017 márciusában Saar-vidéken, május elején Schleswig-Holsteinban, május közepén pedig a legnépesebb tartományban, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.