Nagyvilág

December 4-én jöhet az osztrák elnökválasztás második fordulója

Az indoklás szerint szervezési és technikai megfontolásból döntöttek a decemberi dátum mellett. Hivatalosan a parlament dönt a szavazás pontos időpontjáról a jövő héten kedden tartandó ülésén.

A parlamenti ülésen megvizsgálják majd az államfőválasztásról 1971 óta hatályban lévő törvény megváltoztatásának lehetőségét is, hiszen a hatályos szabályozás nem teszi lehetővé új választás kiírását, a szavazást csak akkor lehet elhalasztani, ha az egyik jelölt meghal. A törvénymódosítást a jövő keddi ülésen el is fogadhatják, és szeptember végén életbe is léphet.

Az osztrák belügyminiszter hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy elhalasztják az államfőválasztás megismétlendő második fordulóját. Indoklása szerint “technikai hiba”, vagyis számos hibás szavazócédula miatt “nem lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása”.

Az elnökválasztás második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik