Nagyvilág

Az óriáspandák jobban teljesítettek

óriáspanda (óriáspanda, )
óriáspanda (óriáspanda, )
Hosszú idő után le is kerültek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájáról.

A nemzetközi szervezet honolului kongresszusán kiadott jelentés szerint a kínai erőfeszítéseknek köszönhetően az óriáspanda kikerült a súlyosan veszélyeztetett státuszból. Jelenleg a “sebezhető” fajok közé sorolják a veszélyeztetett fajok között.

A védelemre szoruló állatok közül ötven évig az óriáspanda volt a legkedveltebb. Az állat- és természetvédelem iránt elkötelezettek számára izgalmas újdonság, hogy a panda most egy lépéssel távolabb került a kihalástól.

Ezt Marco Lambertini, a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnök-igazgatója mondta, és az adatok őt igazolják. Az óriáspandák száma a ’80-as évekbeli ezer példány alatti mélypontról mára 1864 példányra nőtt. Az IUCN ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt a következő nyolcvan évben a pandák táplálékát adó bambusz 35 százaléka kipusztul, ami újabb válságba sodorhatja a populációt.

A jelentés azt is megállapította, hogy Hawaiin az őshonos növények 90 százalékát a kipusztulás fenyegeti az invazív fajok, patkányok, galambok és nem őshonos növények elterjedése miatt. Afrikában pedig 2002 óta negyedével csökkent a Burchell-zebra populációja. Mint korábban megírtuk az IUCN vörös listájára felkerült a keleti gorilla, a világ legnagyobb emberszabásúja.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik