Nagyvilág

Kézigránátot dobtak a koszovói köztévé vezetőjének házára

Kézigránátot dobtak a koszovói közszolgálati televízió (RTK) vezetőjének házára az éjszaka – közölte a pristinai rendőrség hétfőn; egy héten belül ez már a második eset, hogy az RTK-t támadják meg.

A rendőrségi közlemény szerint a támadásban senki sem sérült meg, az elkövetőt még keresik. Mentor Shala, az RTK igazgatója a sajtónak azt mondta, erős robbanás történt, amely az egész környéket megrázta. A tévés vezető családja a támadás időpontjában otthon tartózkodott.

Múlt kedden ismeretlen tettesek az RTK udvarára dobtak kézigránátot. Abban a támadásban sem sérült meg senki, a gránát az RTK műholdvevői mellett csapódott be, ám azok is csak felületi károkat szenvedtek, az adás nem szűnt meg. Az RTK vezetése elítélte az újságírók megfélemlítésére és a sajtószabadság korlátozására irányuló támadást, amelyet egy aktivista csoport vállalt magára, amely – állítása szerint – így tiltakozott egy Montenegróval megkötött határegyezmény elfogadása ellen.

A parlament várhatóan csütörtökön dönt az egyezmény elfogadásáról, az ellenzék azonban úgy véli, Koszovó a megállapodással 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak, ezért minden eszközzel tiltakozik ellene.

A Montenegróval folytatott határvita, valamint a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakítása miatt már majdnem egy éve jelentős belpolitikai feszültség tapasztalható Koszovóban. Hashim Thaci koszovói államfő egy hete kijelentette, hogy a határegyezmény előnyös lesz Koszovó számára, hiszen közelebb viszi a kis balkáni országot az európai uniós vízummentességhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik