Nagyvilág

Német belügyminiszter: a burka nem való a világra nyitott országunkba

Egyre több helyen beszélnek az utóbbi időben a burkáról, vagyis a muszlim nők teljes testét elfedő ruhájáról. A cannesi polgármester például betiltotta a teljes testet elfedő fürdőruha viselését,  Ausztriában pedig a szélsőjobb burkatilamat rendelne el. 

A német belügyminiszter is megszólalt a témában, szerinte semmi köze a közbiztonsághoz a burkának, viselése azonban elutasítandó, mert “nem való a világra nyitott országunkba”.

Thomas de Maiziere, a jobboldali CDU politikusa elmondta, hogy pártja és a bajor testvérpárt, a CSU közös álláspontja szerint

Németországban a személyközi kapcsolatokban az embereknek meg kell mutatniuk egymásnak az arcukat,

és ebből az alapelvből adódóan jogszabályban kell tiltani az arc eltakarását mindenütt, “ahol társadalmunk együttéléséhez szükséges”.

Úgy látja,

elő kell írni, hogy csak fedetlen arccal szabad autót vezetni, és tilos a burka viselése vagy az arc elfátyolozása más módszerrel a többi között az anyakönyvi hivatalokban, az egyetemeken és a bíróságokon.

A burka nyilvános viselésének betiltását elsőként a szeptemberi helyi törvényhozási választásra készülő berlini és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi CDU-s belügyi szenátor, illetve belügyminiszter sürgette egy közbiztonság-erősítő intézkedéscsomag részeként. Thomas de Maiziere alkotmányossági aggályokra hivatkozva kezdettől fogva ellenezte a teljes körű tiltást, és pénteki nyilatkozata alapján végül köztes megoldásban, a

részleges tiltás kezdeményezésében állapodtak meg,

mégpedig nem biztonságpolitikai, hanem társadalompolitikai érvekre alapozva.

A burkaviselés ügyében Angela Merkel kancellár egy pénteki interjúban azt nyilatkozta, mint belügyminisztere:

Egy teljesen lefátyolozott nőnek Németországban alig van esélye a beilleszkedésre

Azonban az öltözék viselésének korlátozása “politikai és jogi mérlegelés kérdése” – tette hozzá Angela Merkel.

(mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik