Generated by  IJG JPEG Library
Külföld

A legtöbb menedékkérő kísértetiesen hasonlóan gondolkodik, mint a jobboldali populisták

24.hu
24.hu

2016. 08. 16. 17:46

Támogatják a vallás- és véleményszabadságot, de erős vezetőre is vágynak egy felmérés szerint.

Egy felmérés szerint a Németországba érkező menedékkérők nagy többségének politikai beállítottsága közel áll a jobboldali populista mozgalmak világképéhez. Döntő részük támogatja a vallás- és véleményszabadságot, de „erős vezetőre” is vágynak.

A berlini Média-, Kommunikáció- és Gazdaságtudományi Főiskola a fővárosban elszállásolt menedékkérők körében végzett kutatást. A megkérdezettek közül a nők 81, a férfiak 77 százaléka támogatta a nemek közötti egyenlőséget, és 87 százalék mondta, hogy világias gondolkodású, a vallást magánügynek tartja.

92 százalékuknak elsőrendű fontosságú a német nyelv megtanulása és 70 százalékuk mondta azt, hogy Németországban képzeli el a jövőjét. Bár 84 százalékuk fontos értéknek tartja a véleményszabadságot, csak 38 százalék tartotta helyesnek, hogy szabadon kigúnyolhatják a politikusokat.

64 százaléknyian értettek egyet azzal az állítással, hogy az a legjobb politikai berendezkedés, amelyben egy erős kezű vezető gondoskodik mindenről. Ugyanennyien értettek egyet azzal is, hogy a társadalomban a legfontosabb a jog érvényesítése és a rend fenntartása, akár erőszakkal is. 43 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem szeretné, ha melegek élnének a szomszédságában, 48 százalék pedig elutasítja a házasság előtti nemi kapcsolatot.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy a legtöbb politikai kérdésben a menedékkérők az egyébként menekültellenes német jobboldali populisták, a Pegida mozgalom és az AfD párt híveinek nézeteit osztják.

Bár a kutatás nem reprezentatív, a Berliner Zeitung című lap kommentárja szerint cáfol jó néhány közhelyes megállapítást. Az eredményeket részben az magyarázhatja, hogy a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szíriaiak hazájában a polgárháború előtt volt bizonyos fokú vallási tolerancia, illetve Bassár el-Aszad elnök és apja, Háfez el-Aszad diktatúrája nem iszlamista, hanem világias volt, a muzulmán világ pedig éppen annyira kevéssé egységes, mint a Nyugat. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.