London, 2016. február 5.
Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál ausztrál alapítója egy ENSZ-emblémás dokumentumot mutat Ecuador londoni nagykövetségének erkélyén 2016. február 5-én. Ezen a napon az ENSZ önkényes fogva tartással foglakozó munkacsoportja azt közölte, hogy Assange-t három éve "önkényesen tartják fogva" a követségen, és ezért Nagy-Britannia és Svédország kárpótlással tartozik neki. (MTI/AP/PA/Yui Mok)
Külföld

Ecuador londoni követségén hallgatják ki a Wikileaks alapítóját

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 08. 11. 08:40

Assange négy éve nem tette ki onnan a lábát, attól tart, akkor azonnal az amerikai igazságszolgáltatás kezére kerülne.

Ecuador szerdán bejelentette: lehetővé teszik, hogy londoni követségükön hallgassák ki a svéd hatóságok Julian Assange-ot, aki 2012-ben kapott ott menedéket. Erre a következő hetekben sor kerül.

A svéd ügyészek egy 2010-es nemierőszak-vád miatt akarják kihallgatni a Wikileaks alapítóját, aki azért menekült a nagykövetségre, mert semmilyen jogi lehetősége nem maradt, hogy elkerülje, hogy a britek kiadják a skandináv országnak. Assange attól tartott, hogy ha Svédországban őrizetbe veszik, akkor kiadhatják az Egyesült Államoknak, ahol pedig azért vonhatják felelősségre, mert az általa alapított oldalon minősített dokumentumokat hozott nyilvánosságra.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.