Nagyvilág

Charlie Hebdo: Bulgáriában tartják őrizetben az egyik merénylő sógorát

Bulgáriában tartják őrizetben a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni merénylet egyik elkövetőjének sógorát, akit azzal gyanúsítanak, hogy csatlakozni akart a szélsőségesekhez Szíriában - közölték a bolgár hatóságok.

Franciaország kérte Mourad Hamyd kiadatását, a szófiai bíróság szerdán tárgyalja a kiadatási kérelmet – közölte a bolgár főügyész szóvivője, Rumjana Arnaudova hétfői sajtótájékoztatóján.

Mourad Hamydot július 28-án toloncolták vissza a török hatóságok Bulgáriába. Azzal vádolják, hogy Szíriában csatlakozni akart az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoporthoz.

Franciaország július 29-én adott ki európai elfogatóparancsot  Mourad Hamyd ellen “terrorcselekmények, illetve terrorcselekmények elkövetése céljából bűnöző szervezethez való tartozás” vádjával

– közölte a szóvivő.

A húszéves egyetemista eltűnését nővére jelezte még július elején az északkelet-franciaországi Charleville-Mézieres rendőrkapitányságának. Neve azóta az eltűnt személyek listáján szerepelt a schengeni rendszerben.

A francia férfi vonattal érkezett Magyarországon és Szerbián át július 26-án Bulgáriába – közölte a bolgár ügyészség, amely közölte:  érkezéséről tájékoztatták a francia hatóságokat.

Hamyd egyedül utazott, francia személyazonossági igazolványa volt nála. Azt mondta, hogy turistáskodni utazott egy hétre Bulgáriába. Július 28-án a Kapitan Andreevo-Kapikule bolgár-török határátkelőnél lépett be Törökországba, ahonnan azonban öt évre ki volt tiltva, így azonnal visszatoloncolták Bulgáriába. Ott őrizetbe vették, majd letartóztatták. Franciaország ugyanis időközben jelezte, hogy a férfi “az IÁ-hoz akar csatlakozni és rendkívül veszélyes”.

Mourad Hamydot 2015 januárjában, a Charlie Hebdo elleni merénylet másnapján őrizetbe vették, de két nap után szabadon engedték, mert nem találtak a bűnösségére bizonyítékot.

Egy nevének elhallgatását kérő párizsi illetékes hétfőn közölte, hogy a férfiről 2014 augusztusa óta tudták, szélsőséges iszlamistákkal áll kapcsolatban.

Hamyd nővére Chérif Kouachi felesége volt. 2015. január 7-én két francia dzsihadista, Kouachi és fivére, Said behatolt a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe, ahol 12 embert megölt, és 11-et megsebesített. A támadókat két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk lelőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség mindhárom terroristával végzett. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik