Nagyvilág

Bezárással fenyegetik a muszlim boltot, ha nem árul disznóhúst

Disznóhús és alkohol árusítására akarnak bezárás terhe mellett rászorítani egy párizsi halal (vagyis az iszlám vallási előírásoknak megfelelő) szupermarketet a helyi hatóságok – írja a The Telegraph című brit lap. A francia főváros Colombes nevű negyedében található Good Price nevű üzletet maga a kerületi polgármester, Nicole Goueta kereste fel, és szólította fel, hogy működjön hagyományos élelmiszerüzletként.

Jerome Besnard, a polgármester kabinetfőnöke a lapnak azt mondta, a halal üzlet egy éve vette át egy mások, hagyományos szupermarket helyét. A profilváltás miatt a környék idősebb lakói nem jutnak hozzá a megszokott termékekhez. Besnard szerint vegyes társadalmat akarnak, vagyis nem akarják kiszorítani a muszlimokat, de azt sem akarják, hogy egyes helyek kizárólag muszlimok legyenek, ás állítólag ugyanígy járnának el, ha kóser (a zsidó vallási előírásoknak megfelelő) üzlet nyílt volna a helyen.

Soulemane Yalcin, a szupermarket vezetője azt mondta, üzleti alapon működnek, vagyis piaci rést töltöttek be a halal termékekkel. A bolt bérleti 2019-ig szól, de a helyi hatóságok felmondhatják korábban is. Az ügyben várhatóan októberben tartanak meghallgatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik