Nagyvilág

Háromszázezer röplappal lepték meg Észak-Koreát aktivisták

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt és a rakétakísérleteket bíráló röplapok százezreit küldték aktivisták Dél-Koreából a határon át tíz légballonnal Észak-Koreába.

A Szabad Észak-Koreáért Harcosai elnevezésű szervezet a New York-i székhelyű Human Rights Foundation támogatóival karöltve háromszázezer röplapot küldtek csütörtök este a katonailag erősen felfegyverzett észak-koreai határterületre.

Az eseményről készített felvételeken látható egy léggömbhöz erősített felirat, amelyen az állt:

Az egész világ elítéli Kim Dzsong Unt, a nukleáris erő megszállottját, aki kisajtolja népe vérét, hogy rakétákkal lövöldözzön.

Phenjan különösen érzékeny a propagandatartalmú, határon átívelő üzenetekre, mert az veszélybe sodorhatja a rendszer stabilitását. Észak-Koreában legutóbb az váltott ki heves reakciót, hogy Washington és Szöul július elején bejelentette: Dél-Koreába telepítenek egy THAAD típusú rakétaelhárító rendszert az észak-koreai fenyegetés miatt.

Április óta Észak-Korea több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be.

Phenjan kedden három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze az ország keleti partvidékétől. Észak-Korea később azt közölte, hogy színlelt megelőző nukleáris csapást hajtott végre dél-koreai kikötők és repülőterek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik